Sporazum

Analitičar Artan Muhaxhiri ne očekuje da će na novom sastanku u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine doći do pronalaženja rješenja na neka otvorena pitanja, kao ni da će doći do stvaranja novih dogovora.

"Trenutna situacija ne obećava, nema indikacija da bi nešto važno moglo da se dogovori tokom sljedeće runde razgovora", kazao je Muhaxhiri za Kosovo Online.

Navodeći da će se vjerovatno razgovarati o starim temama, koje su i dalje otvorene, kao što je dinar, Muhaxhiri kaže da je sada otvorena i nova tema vezana za pitanje otvaranja mosta na Ibru. 

Smatra da je glavna ideja novih razgovora da se stvori utisak da dijalog postoji i da se nešto dešava.

"Svakako velike prommene i rmešenja ne očekujem da će biti, nema indikacija da postoje uslovi za tako nešto", dodaje.

Prema njegovim riječima, ne postoji ni volja ni sa strane Kosova, ni Srbije da se dođe do važnih dogovora.

Ukazuje da je i retorika po tom pitanju u javnom diskursu sve teža i teža, te da ni lideri ne vide ovo kao pravo vrijeme za stvaranje nekih novih dogovora.

Prema njegovim riječima, mora se imati na umu da je na Kosovu maltene počela izborna kampanja.

"Još nije zvanično, ali postoje potezi u kojima se kalkuliše i koji otvaraju mogućnost većeg korišćenja patriotskog jezika i novih ideja koje političari koriste da bi dobili više glasova. Mislim da to šteti dijalogu jer dijalog nije popularan za izbore i ukoliko se postignu neki kompromisi u ovom periodu, oni se mogu videti kao znaci slabosti lidera", navodi.

Muhaxhiri zaključuje da će se sljedeća runda razgovora u okviru dijaloga obaviti samo rutinski, bez izgleda da se postignu neka rješenja ili dogovori.