Isplata iz Plana za rast

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen pozvala je lidere država Zapadnog Balkana na radni ručak u četvrtak, 19. septembra, gdje će se razgovarati o prvim isplatama iz Plana za rast u regionu.

Riječ je o najvećem finansijskom paketu koji je EU ikada dodjelila zemljama Zapadnog Balkana. Paket u vrijednosti od 6 milijardi eura ima za cilj da udvostruči ekonomije zemalja regiona u roku od jedne decenije.

Prve rate trebalo bi da budu isplaćene tokom jeseni, a zemlje su imale obavezu da Briselu dostave plan reformi kao uslov za dobijanje sredstava. Upravo će sadržaj tih planova biti glavna tema razgovora koje će Von der Layen voditi sa liderima regiona.

Kosovo je prva država koja je dostavila ovaj dokument Evropskoj komisiji.

Samo Bosna i Hercegovina nije predala svoj plan reformi, čime je sebe isključila iz prve faze finansijskih isplata.

Pored neophodnih reformi, koje su zajedničke za svih šest zemalja Zapadnog Balkana, Kosovo i Srbija imaju dodatni uslov za pristup finansijskom paketu, a to je konstruktivan pristup strana u procesu dijaloga.

Prema utvrđenom planu, ovaj radni ručak trebalo je da se održi nakon novog kruga dijaloga između Kosova i Srbije na nivou glavnih pregovarača.

Sastanak je planiran za 17. septembar, dva dana prije dolaska lidera.

Besnik Bislimi iz Prištine i Petar Petković iz Beograda potvrdili su dolazak u Brisel u utorak.

Međutim, održavanje zajedničkog sastanka glavnih pregovarača ostaje neizvesno, jer strane nisu postigle dogovor o dnevnom redu.