Gubici u stotinama miliona eura

Politički analitičar Fidan Ukaj izjavio je da bi bila ogromna greška za Kosovo ako bi bilo izbačeno iz Cefte, budući da je to odličan put za pridruživanje EU, prenosi Gazeta blic.

Ukaj ističe da kosovske vlasti moraju da čuju apel Njemačke.

"Kosovo mora da bude oprezno i da sluša svoje međunarodne partnere. Berlinski proces je najciljanija inicijativa za Zapadni Balkan i ima i finansijske implikacije koje bi pomogle zemljama regiona za brže članstvo u EU. Mislim da je to bila greška premijera Kurtija ako se Kosovo izostavi iz Cefte. To je idealna prilika za pridruživanje EU", rekao je Ukaj.

Prema Ukaju, šteta neće biti mala.

"Izostavljanje Kosova iz Cefte šteti putu Kosova, uklanja ga iz mogućnosti finansijskih beneficija koje koriste zemljama regiona, a takođe i Kosovu. Mislim da treba da budemo kooperativni, da slušamo naše međunarodne partnere i da se pridružimo pozivu Njemačke da budemo uz druge zemlje i u Berlinskom procesu", rekao je Ukaj.

Procjenjuje se da će privreda Kosova pretrpeti veće štete, gubitak koji, po ocjeni ekonomista, dostiže milione.

"U ovom vremenu krize i inflacije kada je Kosovo zavisno od uvoza, a cijene su veoma visoke, vjerujem da bi to bio nepodnošljiv teret za građane. Isključenje iz Berlinskog procesa i izlazak iz Cefte je najgora stvar koja se može desiti Kosovu. Sa takvom slabošću, Kosovo vjerovatno može da izgubi 400 do 600 miliona eura za godinu dana, takav luksuz Kosovo ne može sebi da priušti", rekao je Safet Gërxhaliu, bivši predsjednik Privredne komore.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic