Ko je gazda!?

Neotvaranje mosta na Ibru povezano je sa prijetnjama koje je Vlada Kosova možda dobila tokom nedavnih posjeta međunarodnih partnera, ocjenio je za Dukađini politički analitičar Dritero Arifi. S druge strane, analitičar Albinot Maloku ne vjeruje da je bilo prijetnji i smatra da su ove posjete Vladu Kosova naterale da bude racionalnija.

„Neke veoma važne posjete, recimo teška artiljerija američke diplomatije posebno, smirila je Vladu Kosova, da ne preduzima jednostrane akcije“, rekao je Arifi.

Na pitanje da li je do promjene odluke došlo zbog početka koordinacije sa međunarodnim partnerima ili zbog prijetnji tokom ovih posjeta, on nema sumnju.

"Što se tiče sporazuma, ne vjerujem, već iz realne diplomatske prijetnje da će svako dalje djelovanje u ovom ili onom pravcu imati posljedice, kako za državu tako i za pojedince“, kazao je Arifi.

Međutim, Maloku ne vjeruje da je biti prijetnji, već promjenu odluke ocjenjuje kao racionalnost Vlade Kosova.

„Ne želim da ih shvatim kao prijetnje, već kao upućivanje na promjenu politika koje Vlada Kosova treba da slijedi od onih koje su do sada bile, a koje nisu donele napredak već nazadovanje. U ovom slučaju ne želim da kvalifikujem to kao prijetnje, več kao povlačenje vladinog obavještenja o svojim postupcima“, rekao je on.

Izvor: Kosovo online/Dukađini