A troškovi na račun države!

Osnovni sud u Prištini doneo je rješenje kojim je odobren ranije postignut sporazum između poslanika PDK i vladajućeg Samoopredjeljenja u vezi sa tučom u parlamentu jula prošle godine u kojoj je jedan od optuženih i potpredsjednik vlade Besnik Bislimi, piše Zakletva pravde.

Ovaj portal navodi da je Osnovni sud u Prištini 2. septembra doneo odluku da odobrava sporazum ranije postignut u Centru za posredovanje između zamjenika premijera Besnika Bislimija i poslanika Hajdara Beqe, Bekima Haxhiua i Mergima Lushtakua sa povređenim Hekuranom Muratijem.

Tuča se dogodila 13. jula prošle godine, a poslanici Samoopredjeljenja su optuženi da su učestvovali u napadu i uništavanju imovine.

„Odbacuje se optužnica PTH u Prištini - Opšte odjeljenje od 24. oktobra 2023. i krivični postupak protiv okrivljenih B. B., M, L. i I. H., zbog krivičnog djela napada iz člana 184. Za okrivljenog H. B. takođe i zbog krivičnog djela ’uništavanje’, odnosno oštećenje imovine iz člana 321, dok je krivljenog B.H. zbog djela ’povrede tjelesnog kažnjavanja’ iz člana 185“, navodi se u odluci.

U obrazloženju ove odluke se navodi da je za optužnicu podignutu protiv Bislimija, Beqe, Lushtakua i Haxhiua, sud 25. maja 2024. godine zakazao i održao prvo ročište, na kojem je, na prijedlog stranaka u postupku, odlučio da se ovaj predmet uputi Centru za medijaciju u Prištini, gdje je postignut dogovor stranaka u postupku.

„Stoga, sud je, postupajući u skladu sa odredbama člana 2 stav 2 i člana 15 stav 1 Zakona o posredovanju br. 06/L-009, od 02.09.2024. godine, usvojio ovaj sporazum pošto je ocjenio isti u pogledu pune volje strana u sukobu i u skladu sa zakonom na snazi, u skladu sa članom 8. stav 7. Zakona o posredovanju, sa danom odobrenja od strane Suda, odnosno od 02.09.2024. imaju snagu izvršnog naslova“, navodi u odluci suda.

Troškovi krivičnog postupka po ovoj odluci padaju na teret budžetskih sredstava ovog suda.

Prema optužnici, zamjenik premijera Besnik Bislimi optužen je da je tokom plenarne sjednice 13. jula 2023. godine upotrebio fizičku silu prema sada povređenom poslaniku Demokratske partije Kosova (PDK) Mergima Lushtakua, nakon što je ovaj bacio vodu na Bislimija.

Prema Tužilaštvu, Lushtaku je to učinio u znak revolta nakon što je optuženi Bislimi prethodno uklonio fotografiju premijera Albina Kurtija predstavljenu u obliku „Pinokija“, koju su unapred postavili neki poslanici. Nakon što je Lushtaku bacio vodu u pravcu premijera, a zatim i Bislimija, on je u znak revolta, bacio flašu na Lushtakua, a zatim namjerno udario povređenog Lushtakua u lice.

Izvor: Zakletva pravde