Lider AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj reagovao je na jučerašnje izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o postavljanju „uslova“ prema Kosovu.

Haradinaj je u objavi na Facebooku rekao da je za tešku situaciju na sjeveru Kosova glavna odgovornost pripada predsjedniku Srbije. Prema njegovim riječima, Vučić je sabotirao svaku inicijativu za uspostavljanje normalnosti i integraciju Srba u institucije Kosova.

„On je potkopao proces dijaloga za priznanje. On je naredio lokalnim Srbima da napuste institucionalni život. On im je naredio da odustanu od izbora. Podržavao je kriminalne grupe i, pod uticajem Rusije, napravio scenario za destabilizaciju Kosova. Stoga su njegovi današnji zahtjevi samo nastavak njegovog rata protiv Kosova“, napisao je Haradinaj na Facebooku.

Prema njegovim riječima, to je bolno, „ali, nažalost, teren za ove antikosovske akcije Srbije, koje podržavaju neki međunarodni krugovi, stvoren je kratkovidom politikom Kurtijeve vlade. Ona je učinila da fašistička politika Srbije prema Kosovu ne izgleda tako loša”.

Haradinaj je rekao da sa Srbijom postoji samo jedno rješenje, međusobno priznavanje postojećih granica.