Nesagledive posljedice

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da bi izlaskom iz Cefte Kosovo pretprelo nesagledive posljedice po privredu, prenosi Teve1.

Odbijanje vlade da ukine zabranu ulaska srpske robe na Kosovo, dovodi u pitanje mogućnost izlaska Kosova iz Cefte, a u tom slučaju, kažu ekonomisti, stradala bi kosovska privreda.

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna ukazuje da bi izlazak iz Cefte imao veoma veliki negativan efekat na privredu.

"Kada kažem za nas, govorim o kosovskim proizvodima zato što onog trenutka kada izađe iz Cefte, automatski se nameće carina na kosovske proizvode u regionu. Ono malo naših proizvoda koje imamo više neće moći da se predstave ili ponude tržištu regiona. Tako ćemo izgubiti tržište koje su uz mnogo truda osvojili naši proizvođači“, kaže Rafuna.

Dodaje da bi se izlazak iz Cefte negativno odrazio i na strane investicije.

"To bi se direktno odrazilo na strane investicije, jer svaki investitor koji dođe, ne dolazi da ulaže da bi proizvodio i prodavao na Kosovu, već dolazi da proizvodi na Kosovu i da prodaje svoje proizvode u zemljama regionu. Ako ti proizvodi budu podlegli carini onda niko neće proizvoditi na Kosovu već negdje u regionu, da bi ih kasnije prodavali bez carine“, ukazao je Rafuna.

Ekonomista Mustafa Kadrijaj ponašanje vlade naziva "političkim ludilom".

"Ovakvo ponašanje vlade, koja zapravo upozorava naše evropske prijatelje i predstavnike EU da možemo da se povučemo iz Cefte, smatram političkim ludilom i to uopšte nije u interesu i u korist države i ekonomsku budućnost“, naveo je Kadrijaj.

On podsjeća da su zemlje Zapadnog Balkana dio Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i da imaju kao preduslov implementaciju ovog sporazuma kako bi se integrisale u EU.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online