Plate manje nego 2020.

Bivši premijer Kosova Avdullah Hoti izjavio je da vlada Albina Kurtija završava svoj mandant bez ijedne kapitalne investicije ili projekta koji su započele prethodne vlade, dok su istovremeno plate manje nego 2020. godine, prenosi Ekonomija onlajn.

"U privredi su brojke tu i ne mogu se preskočiti. Vidite iz godine u godinu izvještaje o budžetu kako je završena godina po kapitalnim investicijama iz državnog budžeta. Primetite da je razlika skoro ’jedan prema dva’ u odnosu planiranog i realizovanog. Ove brojke su još gore kada vidite na terenu da nema ni završenih projekata koje su započele prethodne vlade. To važi za puteve Podujevo, Peć, Mitrovica, Klina, Đakovica, Gnjilanski auto-put, most preko Badačkog jezera. Svi putevi koji su započeti prije pandemije, od kada je ova vlada došla, ostali su gde su bili. Ni jedan novi projekat nije pokrenuta od strane ove vlade. Kada je u pitanju privatni sektor, nismo imali ni jednp veliko domaće ili međunarodno ulaganje koje otvaraju radna mjesta”, rekao je Hoti.

On je dodao da je Kurtijeva vlada imala na raspolaganju 12 milijardi eura za kapitalne investicije, a da je u praksi povećala subvencije i smanjila kapitalne investicije.

"Bez stvaranja potrebnog javnog kapitala, privreda ne može da krene napred. Danas privredi zemlje nedostaje više od milijardu eura državnih ulaganja u privredu. Možda dva, tri puta više privatnih investicija zbog nedostatka značajnijih stranih i domaćih investicija“, kazao je Hoti.

On je dodao da je došlo do veoma loše raspodele budžeta, pa su kapitalne investiticije sa 23 odsto svedene na 11 posto, a subvencije su sa 30-32 procenta otišle na oko 40-tak odsto.

"Sa ovom strukturom budžeta koju smo videli u ovom mandatu, nema razvoja, nema opstanka. Što se tiče potrošnje domaćinstava, bilo da se indeksiraju plate, penzije, socijalna pomoć, subvencije poljoprivrednicima, odnosno indeksiraju se za povećanje stope inflacije radi zaštite kupovne moći. Četiri godine se bliži kraju, a plate rastu samo za 6,8 eura kao rezultat promene poreskih stopa. Nema drugih kretanja, dok su cijene prehrambenih proizvoda, cene struje i cene svih roba porasle, udvostručene. Glavna stavka potrošačke korpe je struja“, istakao je Hoti.

Dodao je da građani danas imaju manje plate nego 2020. godine i objasnio da je minimalna zarada morala da se revidira zbog inflacije.

"Čak 90 odsto porodica troši skoro 100 odsto budeta na osnovne potrepštine. Danas je životi standard gori nego prije četiri godine. Kasno je i nedovoljno se radi u pogledu minimalnih zarada. Od početka mandata je bilo potrebno da se razvija socijalni dijalog kao što je to bio slučaj u prošlosti kada su i sindikati, ekonomski savjeti i vlada zajedno zasedali, na godišnjem nivou preispitivali minimalnu zaradu. Činjenica je da se minimalna zarada nije menjala dugi niz godina u proteklom periodu“, precizirao je Hoti.

Dodao je da je tokom mandata vlade Albina Kurtija zbog inflacije doplo do velikih promjena u privredi.

"Bilo  je veoma potrebno da se preispita minimalacu, plate u javnom sektoru, sva pomoć koju država daje porodicama, da bi se održala kupovna moć. Danas ljudi primaju plate 20-30 odsto manje nego što su primali 2020. godine“, rekao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online