Odbijeno 258 zahtjeva

Za glasanje na predstojećim izborima preko diplomatskih predstavništava ili pošte do sada je registrovano 2.442 birača, dok je 258 prijava odbijenno, saopštio je portprol CIK-a Valmir Elezi, prenosi Ekonomija onlajn.

"Nastavlja se prijavljivanje za registraciju birača van Kosova, koji je počeo 29. avgusta i završava se 26. decembra. Na osnovu podataka, do 13. septembra pristiglo je 2.700 zahtjeva za registraciju od kojih je 2.442 odobreno, dok je još 258 odbijeno. U većini odbijenih slučajeva podnosioci zahtjeva nisu istovremeno fotografisani kako drže identifikacioni dokument", rekao je Elezi.

On je dodao da od tri ponuđene mogućnosti za glasanje ljudi koji žive u inostranstvu najviše se prijavilo da lično glasa u nekom od diplomatskih predstavništava.

"Od 2.442 odobrene prijave za glasanje u diplomatskom predstavništvu registrovano je 1.004 građana, a 226 je registrovano za slanje glasačkog paketa u poštu CIK-a na Kosovu i 1.212 za slanje glasačkog paketa u poštu van Kosova“, naveo je Elezi.

On je dodao da je CIK započeo period prijave za registraciju birača van Kosova i da je registracija moguća preko elektronske platforme http://diaspora.kkz-ks.org ili poštom u poštansko sanduče CIK-a.

CIK je ranije odobrio 47 biračkih mesta, i odredio da u svakom može da glasa 1.000 građana sa pravom glasa.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online