Nekoordinisane akcije...

Stručnjaci iz oblasti bezbjednosti upozoravaju da bi trebalo ozbiljno shvatiti upozorenje SAD da će prekinuti saradnju sa Policijom Kosova zbog nekoordinisanih akcija na sjeveru, prenosi RTV Dukađini.

Bivši direktor Policije Kosova i poslanik PDK Rashit Qelaj kaže da ni političke stranke ni političari, bez obzira da li su u vlasti ili u opoziciji ne treba da imaju pretenzije da se miješaju u operativni rad policije.

"SAD su već sankcionisale Policiju Kosova jer prošle godine niko nije otišao na obuku u FBI. Prema mojim informacijama obustavljeni su i treninzi u Njemačkoj. Dakle, to su mjere koje se nažalost preduzimaju protiv Kosova", ocjenio je Qelaj, koji je i poslanik PDK.

On je rekao da se posljednjih godina upozorava na direktan uticaj Vlade Kosova na operativni rad Policije Kosova.

"Kontinuirano smo pokretali ovo pitanje, bilo na sjednicama Skupštine, bilo na sjednici Odbora za bezbjednost i zaštitu. Mislim da policija treba da radi nezavisno sa operativnog aspekta kako je definisano zakonom o policiji. Policija Kosova treba da se podržava koliko je to moguće budžetom, ali i podrškom vlade i naroda“, rekao je Qelaj.

Politički analitičar Afrim Kasolli smatra da bi prekid saradnje SAD sa Policijom Kosova bio fatalan udarac za profesionalnu konsolidaciju rada ove službe, a da su uzrok jednostrane akcije na sjeveru.

"Američki ambasador je prije nekoliko dana zapretio da će SAD prekinuti saradnju sa Policijom Kosova ako se takve akcije nastave. Nema sumnje da bi ovakva akcija bila fatalan udarac za još profesionalniju konsolidaciju policijske službe koja ne bi bila izgrađena bez podrške i pomoći SAD. Ovo govori o veoma napetoj i problematičnoj situaciji u odnosima između Kosova i njenih međunarodnih saveznika“, istakao je Kasolli.

Podsjeća da je bilo više poteza Vlade Kosova koje su predstavnici međunarodne zajednice kritikovali zbog mogućeg podsticanja etničkih tenzija, a da je ključan namera da se otvori glavni most na Ibru.

"Od nedavnih akcija koje je Vlada Kosova preduzela u sjevernom dijelu, kao što je poznato, postoji nekoliko zbog kojih je međunarodna zajednica neprestano kritikovala da svojim nekoordiniranim djelovanjem rizikuju da podstaknu etničke tenzije. Nesumnjivo, vrhunac i kritična tačka čitavog ovog razvoja bio je njen pokušaj da otvori most u gradu Mitrovici za saobraćaj vozila kako u severnom tako i u južnom dijelu“, smatra Kasolli.

Dodaje da je međunarodna zajednica "ljuta na Kosovo" zbog "neispunjenih obećanja".

"Ako pogledamo njihove izjave, to govori da ne ispunjavate obećanja i garancije koje ste nam dali da u ovom dijelu nećete djelovati jednostrano", rekao je Kasolli.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini