Vladavina prava

Sjedinjene Države su saopštile da ohrabruju poštivanje sudskog procesa i vladavine prava, nakon što je Kosovo podiglo optužnicu u vezi sa oružanim napadom 24. septembra u Banjskoj i Zvečanima.

"Što se tiče optužnice za Kosovo, ohrabrujemo poštivanje sudskog procesa i vladavine prava i strpljenje, jer se ovaj komplikovani slučaj procesuira na sudovima. SAD nastavljaju snažno podržavati vladavinu prava, jednaku pravdu i dobro upravljanje na Kosovu", rekao je portparol američkog Stejt departmenta za Radio Slobodna Evropa (RSE).

SAD, kako je navedeno, očekuju da Srbija traži punu odgovornost za osobe umešane u napad u septembru prošle godine.

Tokom ove sedmice Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv 45 osoba za ovaj napad.

Kosovo ovaj napad smatra terorističkim, dok državni vrh optužuje državu Srbiju da je organizovala napad.

Grupa naoružanih Srba napala je 24. septembra prošle godine Kosovsku policiju na severu Kosova, ubivši narednika Afrima Bunjakua. U sukobima koji su usledili ubijena su i tri srpska napadača.

Odgovornost za napad preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsednik vodeće partije Srba na severu Kosova, Srpske liste. U optužnici je opisan kao "šef terorističke grupe".

Podizanje optužnice za oružani napad na Banjsku pozdravila je i Evropska unija, koja posreduje u dijalogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Ambasador SAD Srbiji Christopher Hill je, povodom optužnice na Kosovu za oružani napad u Banjskoj, ranije izjavio da se SAD zalažu da napadači budu pozvani na odgovornost, te da je američki stav odavno poznat.

EU je saopštila da odgovorni moraju da se suoče sa posljedicama, nakon što kosovsko pravosuđe saopšti odluku protiv njih. Portparol Unije Peter Stano je rekao da je Brisel više puta tražio od Srbije da umiješani u ovaj napad budu privedeni pravdi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 13. septembra da srpske vlasti istražuju napad u Banjskoj. On je rekao da ovaj napad, za Srbiju, nije "teroristički".

"Ali ne želim dalje da širim i ponovo objašnjavam ko je kriv za ovo i ko je doveo do ove situacije”, rekao je Vučić u obraćanju.

Vjeruje se da je Radoičić u Srbiji. U međuvremenu, ostali optuženi su, prema optužnici, svi u bjekstvu osim tri osobe koje su u pritvoru na Kosovu: Vladimira Tolića, Blagoja Spasojevića i Dušana Maksimovića.