Odluka FINA-e

Svjetska federacija vodenih sportova (FINA) privremeno je suspendovala predsjednika Plivačkog saveza Kosova Agron Zeqirija zato što je vodio diskriminatorsku kampanju protiv kosovskog plivača Adela Šabovića, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Glavni službenik za etiku Jedinice za integritet vodenih sportova (CECO), nakon analize i pregleda svih relevantnih dokumenata i u skladu sa članom 21. Svjetskog kodeksa integriteta vodenih sportova, odlučio je da Vas privremeno suspenduje, jer povjerenje javnosti u integritet sportova na vodi je ugroženo“, navodi se u saopštenju.

Svjetska jedinica za integritet vodenih sportova (CECO) zvanično optužuje Zeqirija za kršenje kodeksa integriteta i zahtjeva da bude suspendovan na četiri godine i kažnjen sa 25.000 eura.

Adel Šabović, porijeklom iz grada Peći na zapadu Kosova, Bošnjak sa Kosova, suočio se sa protivljenjem na putu da predstavlja Kosovo u plivanju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Ali, uprkos činjenici da ga je Plivački savez Kosova u decembru 2023. godine prihvatio za predstavnika Kosova, Šabović je odmah naišao na prepreke da predstavlja svoju zemlju porijekla.

CECO je u saopštenju naveo da federacija koju predvodi Zeqiri nije dozvolila Šaboviću da učestvuje na Svjetskom prvenstvu u plivanju u Dohi ranije ove godine, iako je imao najviše bodova od svjetske federacije.

Nakon žalbe Sudu za sportsku arbitražu (CAS) na odluku PSK, Šaboviću je navodno zaprećeno suspenzijom ili izbacivanjem iz kosovskog saveza, navodi CECO.

„Dalje, čini se da je bilo i pokušaja da se spreči učešće Šabovića na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine“, rekao je CECO.

„Povodom toga, navodno ste sazvali konferenciju za novinare kako biste se suprotstavili Šabovićevom učešću na Parizu 2024, štaviše, uticali na javno mnjenje. U tom kontekstu, čini se da se na njega pozivalo i diskriminatornim riječima poput 'Srbin' ili 'Rus', pozivajući se na njegovu etničku pripadnost”, navodi se u saopštenju CECO.

CECO je optužio Zeqirija da je pokušao da spreči Šabovića i Hanu Beiqi da učestvuju u Parizu 2024, u pokušaju da na njihovo mjesto pošalje druga dva plivača, Mal Gashija i Edu Zeqirija.

"World Aquatics" je u junu poslao mejl Olimpijskom komitetu Kosova u kome je navelo da su dvoje plivača sa najviše bodova Adel Šabović i Hana Beiqi i da će dobiti pozive za učešće na Parizu 2024.

Šabović i Hana su na kraju predstavljale Kosovo u Parizu 2024.

Povodom optužbe za četvorogodišnju suspenziju i kaznu od 25.000 eura, World Aquatics je saopštio da Zeqiri ima rok da odgovori do 20. juna ili će odluka stupiti na snagu.

Zeqiri može prihvatiti optužbu i prihvatiti posljedice i kaznu, ili prihvatiti optužbu i suprotstaviti joj se u sudskom organu koji bi odlučivao o kazni protiv njega, navodi se u saopštenju.

On takođe može da odbije optužbu i tada će sudski organ odlučiti o kazni i posljedicama koje treba da se suoči.

Izvor: RSE