Politički analitičar

Politički analitičar Gazmir Raci ocjenio je da bez uravnoteženog pristupa EU, proces dijaloga između Kosova i Srbije neće biti uspješno okončan, prenosi Indeks onlajn.

„To je veoma komplikovan proces, posebno u ovim okolnostima raznih geopolitičkih dešavanja. Sve dok Srbija konačno ne odluči da se pridruži, to će biti veoma problematično za finalizaciju dijaloga. Mislim da bi plansko uravnoteženo redosljedovanje bilo rješenje za sprovođenje francusko-njemačkog plana i ohridskog aneksa. Ako nemamo balansiran pristup EU, ne vidim uspješan zaključak“, rekao je Raci.

S druge strane poslanici vladajuće stranke, ali i opozicije naglašavaju da je međusobno priznanje jedini način normalizacije odnosa.

Mišljenja im se razlikuju samo u načinu kako da se dođe do tog cilja.

Komentarišući tvrdnju premijera Kosova Albina Kurtija da je dogovor moguć isključivo kroz potpisivanje Osnovnog sporazuma, poslanik poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Adnan Rrustemi kaže da će do okončanja procesa sa Srbijom doći samo uz obostrano priznanje i da je svaka druga alternativa neprihvatljiva.

„Proces nema drugu alternativu osim međusobnog priznavanja. Samo na taj način možemo da dođemo do normalizacije odnosa među stranama. Kosovo će nastaviti konsolidaciju države na unutrašnjem planu fingiranjem suvereniteta garantujući primenu ustava na cijeloj teritoriji", rekao je Rrustemi.

Poslanik LDK Driton Selmanaj smatra da je aktuelna vlada degradirala proces dijaloga.

„U prošlosti smo imali dnevni red na kome je bilo da završimo proces sa Srbijom, pošto je to bio dogovor da se sklopi pravno obavezujući konačni sporazum. Nažalost, Kurti je je transformisao taj proces", rekao je Selmanaj.

Izvor: Kosovo online/Indeks online