Cefta ugrožena!?

Kosovo bi što prije trebalo da ukine zabranu uvoza robe iz Srbije zato što ta mjera pogađa privredu i krši principe Cefte, ocjenjuju analitičari za Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka izjavio je da je ova mjera pogodila komercijalne interese kosovskih partnera.

„Smatrali smo to paradoksalnom mjerom, s obzirom na to da se istovremeno nastavlja uvoz poluproizvoda i sirovina, dok, s druge strane, finalna roba, koju u velikoj mjeri proizvode kompanije u stranom vlasništvu u Srbiji – riječ je o američkom i evropskom -  ne smeju da uđu na teritoriju Kosova“, rekao je Zeka za Radio Slobodna Evropa.

Dodao je da Kosovo ima višestruke koristi od Cefte: od poboljšanja ponude koja utiče i na strane investitore, sprovođenja ekonomskih reformi i radikalnu promjenu u strukturi izvoza, vrsti proizvoda i vrstama robe.

Direktor Balkanske grupe za politiku u Prištini Naim Rashiti kaže da bi Kosovo trebalo da se ponaša kao pouzdan akter u regionalnoj trgovini.

„Kosovo treba da ukloni ove mjere i da se ponaša kao glavni akter, kao važan i pošten akter i pouzdan u zajedničkoj regionalnoj trgovini“, smatra Rashiti.

Komentarišući nedavni zahtjev Njemačke da Kosovo ukine zabranu uvoza robe iz Srbije, Rashiti smatra da njemačko insistiranje leži u pripremama za sljedeći sastanak u okviru Berlinskog procesa – formalne platforme politike EU prema regionu Balkana – i za nove regionalne sporazume do kojih se tamo želi doći.

Rashiti kaže da ovakav scenario priželjkuje nekoliko balkanskih zemalja - Srbija, Bosna i Hercegovina i neki elementi unutar Crne Gore - stoga Kosovo ne bi trebalo da dozvoli ovako nešto.

„Berlinski proces i sve organizacije koje su iz njega proizašle, ili su se pridružile ulozi Berlinskog procesa, jedini su instrument gdje je Kosovo ravnopravno sa drugim zemljama. Kosovo mora, po svaku cijenu, da da sve od sebe da sačuva svoju zemlju i pogura svoje agende“, ocjenjuje Rashiti.

Prema njegovim riječima, svaki eventualni neuspjeh Berlinskog procesa pomaže u nastanku ili oživljavanju drugih inicijativa, poput Otvorenog Balkana, kojem se Kosovo konstantno protivi.

Izvor: Kosovo Online/RSE