Lider AKR-a

Lider Alijanse za novo Kosovo Behgjet Pacolli ocjenio je da aktuelnu vladu premijera Albina Kurtija karakterišu zapanjujući neuspjesi.

"Ovu vladu karakterišu zapanjujući neuspjesi. Navešću samo nekoliko primjera: Nema napretka ni u jednoj oblasti, ali nazadovanje je svuda. Priroda je uništena u zapanjujućoj mjeri, nema rekultivacije prirode, već samo uništavanja sa svih strana. Masovno krčenje šuma donelo je poplave i klizišta, dok je plodno zemljište zagađeno kanalizacijom iz svakog urbanog centra. Nema akcije čišćenja reka i popravljanja njihovih korita. Zagađenje životne sredine od pokvarenih dimnjaka i zastarelih elektrana je katastrofalno. Bolesti raka rastu! Zar ovaj alarm nije dovoljan", zapitao se Pasolli na Facebooku.

Dodao je i da nema pomaka ka završetku projekata započetih prije 2019. godine, već je na delu samo stagnacija.

"Nema popravke puteva, samo dalje uništavanje. Ovi uništeni putevi sada ugrožavaju živote ljudi. Nema privrednog rasta i nema ulaganja u bilo kakve infrastrukturne projekte koji bi ostavili trag zauvek. Nema stranih investicija. Ne postoji organizovana akcija za motivisanje građana da žive i djeluju na Kosovu. Naprotiv, suočavamo se sa masovnim egzodusom građana u inostranstvo. Imamo porast kriminala i nasilja u porodici", napisao je Pacolli.

Istakao je da prema međunarodnim izvještajima, posljednjih nekoliko godina karakteriše koruptivno djelovanje aktera direktno uključenih u vlast.

"Postoji degradacija jezika komunikacije među građanima indoktriniranim i podstaknutim populističkom politikom i retorikom vlade, kao i mržnja prema onima za koje se smatra da ne podržavaju njihovu politiku. Trend povećanja portfelja kosovskih prijatelja je u usponu i to nas najviše zabrinjava! Nadam se da je suverenitet naše države proširen i na sjever, na čemu želim da čestitam svima koji su doprineli ovom cilju. Ali moram da istaknem da Kosovo treba pažljivo da proširi svoj suverenitet na sjever, jer mi pada na pamet da je način koji je ova vlada izabrala možda pogrešan. Znamo iz prakse da sve što se na silu postiže nije održivo, mada se nadam da grešim u ovom slučaju! Diskriminacija porodica nealbanskih zajednica, kroz duple i trostruke cijene školskih udžbenika, nije u skladu sa principima demokratije kojima težimo. Tu je još mnogo neuspjeha", zaključio je Pacolli.

Izvor: Kosovo Online