Za Tagesspiegel

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da EU nema jednak odnos u dijalogu Beograda i Prištine, bez obzira što je, kako je navela, Kosovo posvećeno procesu dijaloga i želi da doprinosi održivom miru i bezbjednosti.

"Nažalost, mi kao Kosovo dobro znamo da dvije strane u ovom procesu nisu jednako tretirane“, rekla je Osmani u intervju za nemački Tagesspiegel.

Ona je dodala da "što se Srbija manje pridržava sporazuma, to više dobija finansijsku podršku od EU“.

"Kosovo je posvećeno procesu dijaloga koji vodi EU i podržava SAD. U pregovorima sa EU 2023. godine postignut je sporazum, takozvani Ohridski sporazum, koji sadrži obaveze za obe strane. Nažalost, Srbija je nedavno istupila iz ovog sporazuma. Vlada Srbije kaže da to ne smatra pravno obavezujućim ugovorom i da ga neće sprovoditi. EU sada mora da razjasni da li postoji sporazum ili ne“, izjavila je Osmani.

Ona je kazala da je Kosovo spremno da nastavi i doprinosi rješenjima kojima bi se obezbjedili održivi mir i bezbednost, a da je normalizacija odnosa jedni put ka zajedničkoj budućnosti u evroatlanske strukture.

"Kosovo je spremno da nastavi da se bavi ovim procesom i doprinese rješenjima koja stvaraju održiv mir i bezbjednost. Normalizacija odnosa između dvije zemlje jedini je put ka zajedničkoj budućnosti u evroatlantskim strukturama. Od početka dijaloga koji vodi EU između Kosova i Srbije 2011. godine, bilo je više od 40 sporazuma. Srbija jedva da je sprovela nešto od toga. Ni priznavanje diploma, sloboda kretanja niti vraćanje ukradenih predmeta i katastarskih dokumenata. Najvažniji je, međutim, sporazum koji obavezuje Srbiju da demontira sve nelegalne paralelne strukture koje održava, posebno na sjeveru Kosova. Srbija ne poštuje ove sporazume. A ipak EU slijedi politiku smirivanja prema Srbiji i postavlja problematične podsticaje. Čini se da što se Srbija manje pridržava dogovora, to više finansijske podrške dobija od EU. Vreme je da novac EU ide paralelno sa vrijednostima EU”, rekla je Osmani.

Komentarišući pisanje beogradskih medija da bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas mogao da proglasi okupaciju nad dijelom teritorije, Osmani je rekla da će se suočiti sa odlučnošću Kosova.

"Šta god da ima za cilj, suočiće se sa odlučnošću kosovskih institucija i naroda Kosova jer nema povratka. Ne dozvoljavamo povratak... Važnije je udružiti snage sa našim saveznicima kako bismo spriječili bilo kakvu destabilizujuću agendu koju je Vučić gurao napred“, izjavila je Osmani.

Upitana da li bi povratak Donalda Trumpa na čelo SAD uticao na odnose sa Kosovom, Osmani je izjavila da je riječ o "dvostranačkoj podršci Sjedinjenih država“.

"Kosovo ima sreću što ima dvostranačku podršku Sjedinjenih Država. Postali smo slobodni pod predsjednikom Billom Clintonom, i nezavisni pod Georgeom Bushom. Takođe, moja je dužnost kao predsjednika da ubjedim američku vladu da Kosovo i Zapadni Balkan igraju važnu ulogu za bezbjednost u Evropi", precizirala je Osmani.