10.000 porodica

Ministarstvo ekonomije otvorilo je novi javni poziv za subvencije pod nazivom "Podrška porodicama za ulaganje u efikasnu opremu za grejanje“. Planirano je da program koji finansira Evropska unija obuhvati do 10.000 porodica na Kosovu.

Novi program subvencija, kako su naveli iz Ministarstva za ekonomiju, pruža podršku za instalaciju efikasne opreme za grijanje.

Tu spadaju toplotne pumpe, za koje se daju subvencije za uređaj do 30% u odnosu na vrijednost investicije, odnosno do 2.000 eura.

Za klima uređaje subvencije su do 40% vrijednosti investicije ili do 400 eura. Za samohrane roditelje i građane koji su duo šeme socijalne pomoći (I kategorija i II) vrednost subvencije je 60% vrijednosti investicije ili do 550 eura.

Subvencionišu se i kotlovi na biomasu (drva, pelet, briketi), za koje je vrijednost subvencije 70% vrijednosti investicije ili do 1.200 eura.

Tu spadaju i individualne peći na biomasu, za koje je vrednost subvencije za jedan uređaj 70% vrijednosti investicije, odnosno do 435 eura.

Uvećane subvencije su za samohrane roditelje i građane koji su na programu socijalne pomoći (I i II kategorija) – 90% vrijednosti investicije ili do 560 eura.

Rok za prijavu je do 11. oktobra 2024. godine ili dok se ne potroši predviđeni budžet. Prijave se vrše onlajn putem, a aplikacije će biti razmatrane po principu "Ko prvi aplicira, prvi će dobiti uslugu“.

Prijava se vrši onlajn preko platforme e-Kosova.

Kompletne informacije o pozivu možete pronaći ovdje.