Protiv 45 osoba

Optužnica Specijalnog tužilaštva Kosova protiv 45 osoba za oružani napad u Banjskoj tereti većinu njih za terorizam i teška krivična djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Republike Kosovo.

Prema dokumentu na 158 stranica do kojeg je došao Radija Slobodna Evropa, Milan Radoičić se tereti i za omogućavanje i finansiranje izvršenja terorizma i pranja novca, dok su Radule Stević i pravno lice RAD D.O.O. optuženi samo za pranje novca.

U optužnici se navodi da je ova grupa, upotrebom nasilja uz korišćenje teškog naoružanja, pokušala da "odvoji severni deo teritorije Republike Kosovo, odnosno opštine naseljene srpskom većinom, i da ih pripoji teritoriji Republike Srbije".

Specijalno tužilaštvo Kosova najavilo je podizanje optužnice 11. septembra, skoro godinu dana posle napada u Banjskoj.

U ovom selu na severu Kosova, naoružana grupa Srba napala je kosovsku policiju 24. septembra 2023. godine, ubivši policajca Afrima Bunjakua.

U oružanim sukobima koji su usledili ubijena su tri srpska napadača.

Ko su optuženi?

U optužnici se pominje 45 osoba:

Milan Radoičić, Blagoje Spasojević, Vladimir Tolić, Dušan Maksimović, Vladimir Radivojević, Uglješa Jaredić, Milorad Jevtić, Vlastimir Andrić, Aleksandar Milosavljević, Lazar Smigić, Veljko Đorđević, Vladimir Vučetić, Stefan Jovanović, Milovan Krstović, Uroš Milić, Trajko Vasić , Danilo Vasić, Vukašin Jaredić, Saša Perić, Nemanja Stanković, Momčilo Vučković, Stefan Radojković, Marjan Radojević, Marko Arsić, Žarko Cvetković, Krsto Damjanović, Stefan Milosavljević, Marko Savić, Aleksandar Jevremović, Radoš Gvozdić, Ivan Milić, Gojko Zubać, Nemanja Radivojević, Radak Adžić, Miloš Milenković, Đorđe Balović, Danijel Đukić, Danilo Virijević, Aleksandar Tanasković, Miloš Kragović, Milan Nedeljković, Nikola Ilić, Vladan Ilić, RAD D.O.O. i Radule Stević.


U optužnici Tužilaštvo navodi 34 dosijea sa dokazima, među kojima su video snimci, analize elektronskih uređaja, razni odgovori iz Luksemburga, Bosne i Hercegovine, raznih banaka i institucija, izjave svedoka itd.

Kako je napad opisan u optužnici?

U optužnici je Milan Radoičić opisan kao "šef terorističke grupe". Navodi se da su se on i ostali učesnici 24. septembra 2023. godine u 1.00, nakon što su s dva kamiona blokirali put do seoskog mosta, sakrili i napali službenike kosovske policije koji su došli da uklone kamione i raščiste put.

U napadu je poginuo policajac Afrim Bunjaku, povređen je policajac Alban Rašiti, a povređeni su i drugi policajci: Ćljirim Šaćiri (Çlirim Shaqiri), Mirsad Krueziu (Kryeziu), Sedat Duši (Dushi).

Ovaj napad je, prema optužnici, trajao do 15 časova, "kada je velika većina ove grupe pobegla planinskim putevima ka Republici Srbiji".

U optužnici se navodi da su bili "stručno obučeni" i da su iz Srbije ilegalno ulazili na Kosovo "planinskim putevima" i sa više desetina vozila, "od kojih su neka bila oklopljena i napunjena teškim naoružanjem, municijom, raketnim bacačima, eksplozivom, kamufliranim vojnim uniformama i vojnom logističkom opremom".

Prema navodima optužnice, od 1. januara 2017. do 24. septembra 2023. godine, kada se dogodio napad u Banjskoj, Milan Radoičić je indirektno obezbeđivao prihode, od kojih je najveći deo korišćen za teško naoružanje, vojne uniforme, logističku podršku i plaćanje učesnika grupe.

U optužnici se navodi da deo njegovih prihoda potiče od "kriminalnih aktivnosti, uz saradnju i pomoć okrivljenog Radule Stevića – vlasnika i odgovornog lica preduzeća RAD D.O.O. i Radule Stević BI".

Novac je, prema optužnici, pretvarao u nepokretnu i pokretnu imovinu, dok je deo nepokretnosti prenosio na treća lica, kako bi sakrio ili prikrio izvor bogatstva.

Šta kažu optuženi koji su u pritvoru?

Od optuženih koji su obuhvaćeni optužnicom, trojica su u pritvoru na Kosovu: Vladimir Tolić, Blagoje Spasojević i Dušan Maksimović.

Prema optužnici, jedan okrivljeni se brani ćutanjem.

Drugi od njih je u Policijskoj stanici Mitrovica 24. septembra 2023. godine izjavio da je dan ranije otišao u Rašku, gde se sastao sa tri osobe (takođe optužene) i da su organizovano s više automobila otišli u Banjsku, gde su dobili uniforme i oružje.

Rečeno mu je da će "biti barikada sa kamionom i protest za koji je mislio da će biti miran".

"Ali, pošto je prihvatio vojno-taktičku uniformu i naoružanje, tamo je shvatio da nešto nije u redu, ali je bio primoran da se povinuje naređenjima", navodi se u optužnici.

Prema optužnici, on je rekao da je tokom noći ostao u automobilu, a zatim kod vodopada i u šumi, te da "nikada nije bilo pucnjave".

Kasnije se predao Kosovskoj policiji koja je naišla.

On je naveo i da je iz Srbije došlo desetak džipova bez registarskih oznaka sa oko 50 ljudi, od kojih većinu, kako je rekao, ne poznaje.

"Takođe, naveo je da nije bilo pritisaka niti pretnji da učestvuje u ovoj grupi i da je dobrovoljno postao deo nje", navodi se u optužnici.

Šta kažu svedoci?

U optužnici se pominje ukupno 29 svedoka – od kojih su tri anonimna.

Među svedocima je i Ema Redžepagić, Radoičićeva supruga.

Pored policajaca koji su dežurali tokom napada, među svedocima su i gosti i radnici hotela i termalnog kupališta "Rajska Banjska" u selu Banjska, kao i osobe koje poznaju umešane u napad.

Zaštićeni svedok pod imenom "F1" izjavio je da je njegov blizak prijatelj učestvovao u napadu i da je to shvatio nakon što ga je pozvao iz Srbije posle napada.

Kako se navodi u optužnici, on je naveo da mu je prijatelj rekao da je "ćeliju pokrenula organizacija Civilna zaštita, gde su ovi ljudi organizovani kako bi se stvorila paralelna struktura institucijama Kosova".

Prema njegovim rečima, Milan Radoičić je organizovao te ljude, "koje je obučavao i pripremao lakim i teškim naoružanjem". Takođe, "već duže vreme vežbaju u Srbiji" i "Milan je većinu njih plaćao od 2.000 evra mesečno, u gotovini, da ih uvrsti u tu grupu".

Svrha napada je, prema rečima ovog svedoka, bila da se "oslobodi severni deo Kosova" i da se "Srbi iz tog dela otcepe od Kosova".

"Tada ih je, jednu noć pre napada, Milan pozvao na sastanak i oni su otišli iste noći, pred zoru, negde oko tri sata ujutru, i odatle je krenuo napad", navodi se u optužnici.

Taj svedok je takođe svedočio da mu je prijatelj rekao da je oružje primljeno u Srbiji i da ga je obezbedio Radoičić, "sa jakim vezama preko države Srbije".

Svedok, prema optužnici, kao umešane pominje i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i "njegove", ali bez mnogo konkretnih detalja.

Dalje, anonimni svedok, po imenu "A2", priznao je da je prolazio područjem između Srbije i Kosova, gde je primetio brojna kretanja vozila i sumnjivih lica, uključujući vozila bez registarskih oznaka i sa srpskim tablicama.

"Bila je nedelja kada je ujutru oko devet časova otišao do brda na granici između Srbije i Kosova i oko 10.00 otišao do Rogozne, koja je od granice Kosova udaljena 500 metara do jedan kilometar", stoji u optužnici.

"Identifikovao je oko 15 muškaraca obučenih u zelene uniforme i mokrih od kiše, koji su se nakon napada vratili iz Banjske i koje su čekale supruge, sestre i drugi članovi porodice", navodi se u optužnici.

Ne želeći da prođe pored njih, on ih je zaobišao i "popeo se na brdo, gde je video celu granicu i mnoge delove teritorije Kosova".

"Odatle je video da ih mnogo dolazi iz manastira Banjska i da ih u povratku čekaju dva crna vozila marke Dačija (Dacia), koja su išla u njihovom pravcu i koja su bila prljava i mokra od kiše".

"Ova dva automobila su inače prolazila pored srpske policije bez ikakve kontrole i zaustavljanja, kretali su se u kontinuitetu i do dva-tri puta, prebacujući pripadnike te grupe”, navodi se u optužnici iskaz svedoka A2.

Taj svedok je Tužilaštvu rekao da smatra da je ta grupa "naoružavanjem i opremom snabdevana lično iz Srbije, iz privatnih ruku, jer se oružje u Srbiji lako kupuje – 'kalašnjikov' se može kupiti za 200-300 eura".

Drugi svedoci su ispričali šta su videli i čuli ispred zidova hotela "Rajska Banjska", gde su te noći boravili.

Oni su u svojim svedočenjima rekli da su satima u noći 24. septembra čuli glasne krike i da izvesno vreme nisu mogli da napuste hotel.

Prema iskazu svedoka G.T. – gosta u tom hotelu tokom te noći – kada je počela pucnjava, video je dvoje ili troje ljudi, a onda se hotel napunio.

Prema njegovom svedočenju, naoružana i uniformisana lica su im naredila da ne izlaze iz hotela i za sve to vreme "nisu imali hranu i vodu".

Svedočenja kolega Afrima Bunjaka

U optužnici je detaljno opisan događaj koji je doveo do ubistva narednika kosovske policije Afrima Bunjakua.

Osam pripadnika kosovske policije, koji su prvi stigli u Banjsku, u svojim svedočenjima objasnili su kako su 24. septembra 2023. godine oko dva sata ujutru primetili blokadu puta u ulazu u selo Banjska.

Pripadnik kosovske policije Alban Rashiti kazao je da je primetio kamione koji se nalaze na sredini puta kada su se vraćali sa graničnog prelaza u Izvoru.

Nakon što su videli kamione, Rashiti i njegove kolege su rekli da su dobili uputstva da provere druge puteve da vide da li su postavljene blokade.

Posle tog trenutka, druge jedinice iz policijske stanice Zvečan su upućene ka Banjskoj.

"Komandna soba ih je obavestila da je poslala dodatne jedinice da dođu na lice mesta i, takođe, rečeno im je da se vrate i ostanu na lokaciji i slikaju kamione koji su blokirali put i da ih pošalju", navodi se u optužnici.

Posle 20-ak minuta tamo su stigle dodatne jedinice, a u jednom od automobila bio je narednik Afrim Bunjaku.

Bunjaku i još jedan kolega išli su prema kamionima koji su blokirali put i odjednom je došlo do eksplozije.

"U tim trenucima je primetio da narednik (Afrim Bunjaku) leži na zemlji", navodi se u optužnici.

Drugi pripadnik kosovske policije Qlirim Shaqiri izjavio je da je pokušao da povuče narednika Bunjakua s lica mesta nakon povrede.

"Prišao mu je i primetio da su mu rane na grlu i da krvari", kao i da nije bilo moguće da bude odvučen, navodi se u optužnici.

"Ponovo je pokušao da izvede povlačenje, ovog puta automobilom... Napadači su pucali na njega i uspeli da pogode automobil, koji se ugasio... Ostao je u autu, pošto nije mogao da izađe zbog mnogih hitaca u njegovom pravcu", opisuje se u optužnici trenutak napada.

Bunjaku je potom izvučen, drugim automobilom, i poslat ka Južnoj Mitrovici.

Kosovska policija brojčano nadjačana, videvši kako teška artiljerija pada, pokušala je da se povuče pod napadom, ali je u tom trenutku stiglo pojačanje, uključujući i oklopna vozila, navodi se u optužnici.

U njoj se navodi da su sukobi trajali nekoliko sati i da su zvaničnici kosovske policije uspeli da efikasno odgovore na napad nakon dolaska dodatnih jedinica.

Na kraju optužnice, tužilac u slučaju Naim Abazi kaže da zbog velike opasnosti i posledica koje mogu izazvati izvršena krivična dela, sudu predlaže da uzme u obzir veoma stroge kazne koje su predviđene u kosovskom zakonodavstvu.