Isplata obustavljena!?

Ministarstvo finansija pokrenulo je proces verifikacije za roditelja koji imaju koristi od dječijeg dodatka. U saopštenju ove institucije navodi se da je ova dodatna provjera potrebna da se dokaže da korisnici žive na Kosovu. Odgovornost za vođenje potrebne dokumentacije prebačena je na Centre za socijalni rad. A u ovim institucijama se žale da nemaju dovoljno kadrova za te obaveze.

Ministarstvo finansija, rada i transfera započelo je proces verifikacije za neke od korisnika dječijih dodataka.

U mejlu koji je Ministarstvo poslalo pojedinim roditeljima, navodi se da je isplata dječijih dodataka privremeno obustavljena, dok Centar za socijalni rad (CSR) opštine u kojoj žive ne pošalje dokumenta na ovjeru.

Ministarstvo je zatražilo od korisnika da Centru za socijalni rad dostave sljedeća dokumenta: kopiju lične karte, račun javnih usluga, kao i za djecu od 0-6 godina knjižicu o vakcinaciji, a za stariju od 6 godina potvrdu iz škole.

„Program brige o djeci je posvećen svoj djeci koja su državljani Republike Kosovo i žive na Kosovu. Na osnovu podataka koje posjeduje naš sistem, ispostavilo se da je vašem nalogu potrebna dodatna verifikacija, kako bi se osiguralo da vi i djeca živite na Kosovu“, navodi se u mejlu Ministarstva.

Ministarstvo koje vodi Hekuran Murati nije odgovorilo na pitanja portala Koha na koliko je adresa roditelja poslat ovaj mejl, iz kojih razloga i da li postoje sumnje da ove beneficije zloupotrebljavaju ljudi koji imaju državljanstvo, a ne žive na Kosovu.

Odgovornost za prihvat ovih dokumenata prebačena je na Centre za socijalni rad, što je zbunilo čelnike ovih institucija, ali i građane.

Abaz Xhigoli, direktor Centra za socijalni rad u kosovu Polju, rekao je da se kao centar suočavaju sa velikim obimom posla i nedostatkom osoblja.

Xhigoli je rekao da neki roditelji ne mogu proći proces verifikacije.

“Imamo situacije da ima članova porodice koji nisu uspjeli da prijave svoju djecu koja imaju bolesti različite prirode, jer škole nisu primile dijete od 6 godina, a za to je potreban i dokument, jer on nije bio u stanju da nastavi školovanje”, naglasio je Xhigoli.

Roditelj koji se u srijedu javio u jedan od centara za socijalni rad u glavnom gradu, pod uslovom anonimnosti, požalio se na proceduru za koju je rekao da će moći obaviti elektronski.

"Osoblje nije bilo obaviješteno o ovom procesu i kao rezultat toga zatražili su da se svi prisutni roditelji vrate i dođu u Centar za socijalni rad sljedeće sedmice, u nadi da će se do tada razjasniti sa Miniostarstvom finansija", rekao je on.

S druge strane, profesor ekonomije Artan Nimani rekao je da se zbog institucionalne nebrige javni novac zloupotrebljava i kroz druge šeme.

„I za udžbenike imam dovoljno podataka da su građani aplicirali, dobili sredstva, ali nisu iskorištena za namjenu koja im je dodijeljena. Jer ima slučajeva kada je sistem omogućio da se okoriste čak i roditelji koji nemaju svoju decu upisanu u obrazovni sistem na Kosovu”, rekao je Nimani.

Vlada Kosova izdvaja 20 eura mjesečno za djecu do 16 godina.

Ako roditelj ima 3 ili više djece, plaća se 30 eura mjesečno.

Prema podacima Ministarstva finansija, 400.000 djece koristi ovu šemu.