Zakon je jasan!

Enis Kervan, poslanik KDTP iz redova turske zajednice na Kosovu, govorio je na današnjoj plenarnoj sjednici Skupštine Kosova, gdje se požalio na cijenu udžbenika na turskom jeziku.

Kervan se požalio na cijenu školskih udžbenika na turskom jeziku, upoređujući cijene udžbenika na turskom jeziku sa onima na albanskom jeziku.

Tražio je veće subvencije za kupovinu udžbenika na turskom jeziku.

„Zakon je jasan. Svi smo jednaki pred zakonom. Nije u redu da turska zajednica ima pet puta više cijene udžbenika u odnosu na druge zajednice”, rekao je Kervan, prenosi Nacionale.

S druge strane ministrica prosvete Arberie Nagavci rekla je da su preduzeli mjere po ovom pitanju, prenosi Ekonomia Online.

“Pažljivo smo analizirali sve zabrinutosti koje su se javile i pratimo situaciju oko cijena udžbenika. Po prvi put imamo udžbenika za djecu iz zajednica na njihovom jeziku. Sada moramo da vodimo računa da ne budu diskriminisani sa cijenama. Iz tog razloga smo u saradnji sa Ministarstva prosvjete obilazili knjižare i konstatovali prekršaje, a u pojedinim slučajevima kažnjavane su i izdavačke kuće koje nisu poštovale važeće zakone. Obavještavam vas i da su se službenici Ministarstva prosvjete za zajednice kontaktirali izdavačke kućea jer ove godine nema razloga da ove cijene budu veće”, rekla je Nagavci.