Očekujemo da Srbija sarađuje

Portparol Evropske unije Peter Stano pozdravio je završetak istrage Specijalnog tužilaštva Kosova za događaje u Banjskoj, i dodao da očekuje da Srbija u potpunosti sarađuje u svim fazama procesa.

"EU pozdravlja činjenicu da je Specijalno tužilaštvo Kosova završilo istragu o napadu u Banjskoj i podiglo relevantne optužnice. EU je dosljedno ponavljala svoje očekivanje da svi odgovorni i uključeni u ovaj napad snose odgovornost. Sada počinje sudski proces. Čekamo završetak procesa”, rekao je Stano.

Stano je na konferenciji za novinare rekao da Evropska unija sada čeka odluku suda i dodao da je od Srbije više puta traženo da sarađuje u tom slučaju.

„Očekujemo da Srbija u potpunosti sarađuje u istrazi ovog napada. To je očekivanje EU i ono i dalje stoji i mi konstantno prenosimo poruku našim partnerima u Srbiji. Krajem septembra prošle godine smo rekli da je ovaj napad jasna i neviđena eskalacija i da će biti posljedica. Kada sud na Kosovu odluči ko je kriv, a ko odgovoran ili nevin, onda će doći vrijeme za odgovornost”, rekao je Stano.

Dodao je da je normalno da se čeka završetak sudskog procesa, pa da se tek onda razgovara o daljim koracima.

“Logično je da svaku istragu prati i sudski proces. Istraga donosi određene zaključke i oni se podnose u formi optužnice. Sada počinje sudski proces. Ovo je sudska procedura i u nju se ne možemo miješati. To je dio procesa. Kad se sve završi, onda je vrijeme da se razgovara i komentariše o tome ko će snositi posljedice”, rekao je Stano.

Upitan da li će EU insistirati da Milan Radoičić bude izručen Kosovu, Stano je rekao da je njihov stav jasan da "Srbija mora u potpunosti da sarađuje".

Izvor: Kosovo Online