Kolaps sistema

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Haxhiu kaže da će zbog sve većeg odlaska zdravstvenih radnika sa Kosova, zdravstveni sistem biti urušen, piše Reporteri.

Haxhiu je u svom govoru u Skupštini Kosova imao brojne kritike na račun Vlade po tom pitanju, navodeći da je u posljednje tri godine Kosovo napustilo preko 3.000 zdravstvenih radnika, dok su mnogi drugi prešli iz javnog u privatni sektor.

„Odlazak zdravstvenih radnika postao je zabrinjavajuća pojava za naš zdravstveni sistem. Ova pojava će dovesti do kolapsa zdravstvenog sistema. Ovo je posljedica lošeg upravljanja gdje statut Kliničkog centra predviđa zatvaranje nekih službi u regionalnim bolnicama“, rekao je Haxhiu.

Haxhiu je, između ostalog, rekao da su na dan otvaranja Klinike za hitne slučajeve, iz Pedijatrijske bolnice uzeti kreveti koji su služili za promociju premijera Albina Kurtija.

“Da bi se napravila promocija kada je otvorena Klinika za hitne slučajeve, iz Pedijatrijske bolnice su uzeti kreveti za promociju premijera Kurtija, sa dječije traumatologije. Ovo je katastrofa i tragedija”, rekao je on.

Istakao je da je korupcija u zdravstvenom sektoru još više pogoršala situaciju, a tako nešto, prema njegovim riječima, može obeshrabriti zdravstvene radnike.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri