Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da Srbija treba da povuče pismo poslato EU u kome se osporavaju tačke Osnovnog sporazuma, i da je suština da taj dokument potpišu obe strane kako bi bilo pravne garancije za njegovo sprovođenje, prenosi Ekonimija onlajn.

„Trebalo bi da povuku pismo bivše premijerke Brnabić, u kome se ona odrekla privrženosti Srbije Osnovnom sporazumu i Sporazumu o primeni, rekavši da ne prihvata nezavisnost, da ne poštuje teritorijalni integritet i da neće prihvatiti stolicu Kosova u UN. Osnovni sporazum mora biti potpisan da bi se pokazala dobra vera kao pravna garancija za sprovođenje sporazuma. Nepotpisani sporazum se doživljava kao sporazum koji se ne poštuje i ne sprovodi”, naveo je Kurti.

On je kazao da nije video optužnicu protiv osumnjičenih za događaje u Banjskoj, i dodao da je ona mogla da bude podignuta i ranije.

„Nisam video optužnicu, uveren sam da je mogla biti podignuta mnogo ranije. Naravno, kako se u narodu kaže, 'bolje ikad nego nikad', ali ipak moramo da vidimo njen sadržaj da bismo mogli da pričamo o tome“, kazao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online