Politički analitičar

Politički analitičar Fidan Ukaj izjavio je da vlasti Kosova sve akcije na sjeveru sprovode u koordinaciji sa međunarodnim faktorom, a da je nedavno zatvaranje privremenih organa u četiri opštine u skladu sa sporazumom iz 2013. godine koji je i donet uz posredovanje EU.

„Izjava ministra Elberta Krasniqija da su međunarodni faktori bili obavješteni o djelovanju kosovskih institucija je dobra vijest jer sve se i radi u koordinaciji sa njima. Zato mislim da je zatvaranje paralelnih institucija Srbije na Kosovu legalno i u skladu sa zakonima koji su na snazi. Imali smo sporazum 2013. godine da će se te pararelne institucije zatvoriti i da će ljudi koji u njima rade biti uključeni u kosovske institucije“, kazao je Ukaj za Kosovo onlajn.

On je dodao da je greška što su Srbi na poziv Beograda napustili policiju i opštinske uprave na sjeveru.

„Ti Srbi su građani ove zemlje i treba da služe u institucijama Kosova i da pružaju usluge svojim sunarodnicima koji žive na Kosovu, pomažu im u obezbjeđivanju usluga koje su im potrebne da bi bolje živeli“, naglašava Ukaj.

Smatra da bi to sada moglo da se riješi raspisivanjem i prijavljivanjem na konkurse za popunjavanje određenih radnih mjesta.

Komentarišući zahtjeve međunarodne zajednice za koordinacijom djelovanja kosovskih institucija Ukaj objašnjava da je uz njihovu pomoć i postignut Briselski sporazum iz 2013. godine.

„Međunarodni faktor traži koordinaciju djelovanja sa kosovskim institucijama. Oni su pomogli u postizanju sporazuma iz 2013. između srpske i kosovske strane i uz njihovu pomoć je dogovoreno zatvaranje pararelnih i nelegalnih struktura koje su djelovale na teritoriji Kosova. Dobar dio tih objekata je zatvoren mada neki i dalje ilegalno rade i mislim da bi i oni trebalo da budu zatvoreni“, kazao je Ukaj ali nije želeo da precizira o kojim institucijama je riječ.

On je dodao da bi u tom procesu trebalo da pomogne i Srbija kao potpisnica sporazuma.

„U Evropi danas nema destruktivne politike koju s vremena na vrijeme proizvodi predsjednik Vučić tako što traži od međunarodne zajednice odgovor na zatvaranje ovih struktura koje su zatvorene dogovorenim sporazumom iz 2013. godine“, zaključio je Ukaj.

Izvor: Kosovo Online