Predsjednik SDP-a

Predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molliqaj rekao je da je problem na sjeveru Kosova politički, a ne problem zakona i reda, te da u tom dijelu suverenitet ima Kfor, što se pokazalo neotvaranjem mosta na Ibru, prenosi Ekonomija onlajn.

"Kao rezultat jednostranog djelovanja Vlade Kosova na sjeveru, tamo imamo kontrolu nad državom Kosovo, ali nemamo integraciju. Naprotiv, kosovski Srbi su na najdaljoj tački ikada od institucija Kosova. Nemamo gradonačelnike opština, nemamo sudije, nemamo policiju, nemamo zdravstvenu službu ili bilo šta što je integrisano u sistem Kosova. Naprotiv, sve ono što smo i imali, danas nemamo", kazao je Molliqaj.

Istakao je da ne postoji suverenitet Kosova na sjeveru te da onaj ko kaže suprotno obmanjuje javnost.

"To je odgovornost koja ne bi trebalo da bude na Kforu, jer je Kfor treći bezbjednosni odgovor, fizički je zaustavio Policiju Kosova da otvori most pokazujući da će za međunarodnu zajednicu sjever Kosova biti tretiran kao drugi politički subjekt. A sve ovo, kontrola, suverenitet i autonomija je treći dio“, dodaje Molliqaj.

Kako kaže, zbog situacije na sjeveru, Kosovo ide ka izolaciji bez suvereniteta i partnerstva.

"Kfor je preuzeo suverenitet, dok je Kurti prekinuo partnerstvo. Ne zaboravite, imamo Vladu Kosova koja je sankcionisana od strane Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. S druge strane, imamo posljednju izjavu ambasadora i američke ambasade, kojom se prekida saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Policijom Kosova i njenim podređenima. Shodno tome, institucija kojoj je u izgradnji snažno pomogao Zapad, posebno SAD, nazvana je instrumentalizovanom. Bili smo prvi koji smo upozorili da je slanje Kosovske policije na sjever ponekad i instrumentalizacija isključivo protiv Kosova", rekao je.

Prema njegovim riječima, to govore i Sjedinjene Američke Države.

"Danas Sjedinjene Američke Države kažu da je Policija Kosova instrumentalizovana od strane vlade. Samo nedemokratske sile instrumentalizuju bezbjednosne i druge institucije. Dakle, to nije naš stav, nije vaš stav, nije stav kritičara, niti Srbije, to je stav Sjedinjenih Američkih Država. Došlo je do toga da oni ne sarađuju, možda će jednog dana biti na crnim listama“, izjavio je Molliqaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online