Šef poslanika AAK

Šef poslanika Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da nema dileme da bi most na Ibru trebalo da bude otvoren, ali da tu temu premijer Albin Kurti koristi pred izbore. Kako je naveo, Kurti nema uspjeha u vladanju i cilj mu je da samo govori o mostu na Ibru, prenosi Ekonomija onlajn.

Tahiri navodi da iako su akcije Kosova legitimne, nisu vjerodostojne.

Navodi da vlada mora da ima stratešku politiku u odnosu na Srbiju i da ne nasjeda na "greške koje je Srbija uvijek pokušavala da progura".

Prva greška je, kako je rekao, prikazivanje naroda Kosova kao agresora.

"Most na Ibru mora da se otvori jer je njegova funkcija da poveže jedan dio sa drugim i tu nema dileme. Problem je u tome što Kurti, pošto nije imao uspjeha i nije imao priliku da se suoči sa ostalim vladajućim rezultatima, namjerava da nas sve veže za most i priča samo o mostu na Ibru i kada će on biti otvoren", kazao je Tahiri.

Dodao je da je situacija na sjeveru Kosova promjenjena, ali da to nije stabilna promjena.

"Moramo uspostaviti državu Kosovo, red i zakon u tom dijelu, poštujući ustav i naše odluke. Kosovo se nikada neće vratiti Srbiji i nijedan građanin Kosova ne treba da očekuje da će politika Srbije i Vučića ili onih koji će doći poslije njega uticati na to. Moramo da imamo svoju stratešku politiku da ne napravimo dvije-tri greške koje je Srbija uvijek pokušavala da nam gurne. Prva greška je prikazivanje kosovskog Albanca kao agresora. Mi nismo agresori, mi smo žrtve i istorija to zna, i ni u jednoj situaciji se ne usuđujemo da nekome damo argumente, a to se desilo na izborima gdje je legitimitet gradonačelnika veoma slab", rekao je.

Tahiri je istakao da su eksperimenti Vlade Kosova doveli do toga da međunarodna zajednica ima kritički ton prema Kosovu.

Istakao je da je potrebna strateška komunikacija sa partnerima.

"Drugo pitanje koje je važno jeste da moramo da gradimo stratešku komunikaciju sa partnerima kako bismo jačali subjektivitet Kosova na sjeveru i međunarodna zajednica mora biti spremna i oprezna u formi i načinu objašnjenja. Nažalost, vidi se da je eksperimentisanje dostiglo tu fazu da međunarodna zajednica sada ima kritički ton prema našim postupcima. Naše akcije su legitimne, ali to ih ne čini kredibilnim jer se izgradnja države Kosova odvijala u mnogo faza i nije u saradnji sa faktorom koji nam je pomogao i ovaj faktor nije međunarodni nego nacionalni", zaključio je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online