Pokrenuta istraga

Agencija za informisanje i privatnost Kosova preporučila je Centralnoj izbornoj komisiji da ne koristi mastilo na predstojećim parlamentarnim izborima, raspisanim za 9. februar, piše Radio Slobodna Evropa.

Ta Agencija je pokrenula istragu o mogućim kršenjima privatnosti, nakon odluke Centralne izborne komisije (CIK) da birače prilikom glasanja tokom predstojećih parlamentarnih izbora "obilježi" vidljivom bojom.

Ova agencija je prihvatila pitanje RSE kao signal za početak ispitivanja upotrebe matrikularne boje.

"Što se tiče upotrebe mastila, savjetovali smo CIK-u da indirektno identifikuje osobu, posebno kada se sagledaju okolnosti u malim sredinama, porodici ili poslu. Sve dok sama informacija o ličnim podacima vodi do osnova za zaštitu ličnih podataka i zakona za zaštitu ličnih podataka, na osnovu ovih principa zakona i naših nadležnosti, Agencija je preporučila CIK-u da tu boju ne koriste”, rekla je za 11. septembra Krenare Sogojeva-Dermaku, komesar za informacije i privatnost Kosova.

Agencija za informacije i privatnost uputila je pisanu preporuku CIK-u po ovom pitanju, u kojoj se navodi da se korišćenjem mastila, otkriva činjenica da je neko glasalo.

„Međutim, uzimajući u obzir dodatne faktore, kao što je prepoznavanje ove osobe u krugu porodice, na poslu ili u zajednici, u okrugu u kojem osoba živi i radi, ta boja omogućava da se osoba identifikuje po imenu i kroz ovu identifikaciju, posredno informaciju da li je isti glasao ili ne“, dodaju.

Tamo se dodaje da je označavanje prstiju birača mastilom "nehotično dovelo do izlaganja ličnih podataka".

„Shodno tome, ova ekspozicija otkriva i prepoznatljive osobe u vezi sa njegovom građanskom aktivnošću. Nadalje, uprkos činjenici da bojenje prsta matrikulanom bojom ne predstavlja automatsku identifikaciju, ono ipak stvara mogućnost profiliranja, jer se može koristiti za izvođenje zaključaka o ponašanju osobe koja se može identifikovati koja je ostvarila svoje pravo na glasali ili ne", navodi se u preporuci upućenoj CIK-u.

Komesarka Sogojeva-Dermaku rekla je da se u evropskim zemljama ne praktikuje bojenje palca lijeve ruke tom bojom.

Na dosadašnjim izborima korišćen je nevidljivi sprej, koji se mogao provjeriti samo ultraljubičastim svijetlom.

Izvor: RSE