Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani poručila je u intervju za poljski TVP World da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, ali i ponovila tvrdnje da Rusija u regionu želi da otvori novi front za Zapadom, prenosi Klan Kosova.

Osmani, koja u Poljskoj učestvuje na skupu "Žene za prava i demokratiju", rekal je da Rusija želi da "otvori novi front protiv Zapada" destabilizacijom Zapadnog Balkana.

"Rusija i Putin žele da otvore novi front protiv Zapada destabilizacijom Zapadnog Balkana. Iz tog razloga je od suštinskog značaja da Kosovo radi rame uz rame sa saveznicima, sa partnerima iz demokratskog svijeta, kako bismo osigurali da zaustavimo ove destabilizujuće inicijative iz Srbije, koje pomaže i podržava Rusija", rekla je Osmani.

Ona je navela da Kosovo mora da ojača svoju odbranu.

"U isto vrijeme, treba da ojačamo našu odbranu zbog Srbije, koja ima namjeru da nas sve vrati u prošlost, da možemo da se odbranimo i nastavimo da doprinosimo miru i bezbjednosti u našem regionu i šire", ukazala je Osamni.

Ona je izrazila bojazan da bi Rusija mogla da pokuša da iskoristi svoje, kako je reka, snažne ekonomske, kulturne i istorijske veze sa Srbijom za vršenje uticaja u regionu koji je još uvijek "u fluktuaciji".

"Vjerujem da postoji nada za Zapadni Balkan koji će se na kraju pridružiti Evropskoj uniji i Nato. Ali, preduslov za postizanje ovakvih rezultata je odnos Srbije prema onome što je [...] satelitska država Rusije, koja samo povećava vojnu, ekonomsku i političku saradnju sa Moskvom", rekla je Osmani.

Ona je sve tenzije između Srbije i Kosova pripisala isključivo politici Beograda prema Prištini.

"Postoji zemlja, a to je Srbija, koja je postala Putinova najjača država u Evropi. A tu je i Kosovo i druge zemlje u regionu koje su stalno žrtve akata agresije iz Srbije", ponovila je Osmani.

Izvor: Kosovo online/Klan Kosova