Lični razlozi

Ministarstvo spoljnih poslova Švicarske odbacilo je tvrdnje poslanika Samoopredjeljenja Adnana Rrustemija da ta zemlja ne želi aktuelnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka za ambasadora EU u Bernu, piše Gazeta express.

Naime, Rrustemi je na društvenim mrežama optužio EU da nije objektivna kada su Kosovo i Srbija u pitanju, tvrdeći da "Švicarska ne želi Lajčaka za ambasadora".

"Lajčak je, dok je bio ministar spoljnih poslova Slovačke, rekao u Beogradu da je tu da garantuje da Slovačka nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Nakon neuspjeha u dijalogu, čini se da ga čak ni neutralna zemlja poput Švicarske ne želi za ambasadora”, naveo je Rrustemi.

Švicarsko ministarstvo, međutim, demantuje ove tvrdnje.

“Tvrdnja da Švicarska nije prihvatila akreditaciju Lajčaka nije tačna", rekao je portparol švicarskog Ministarstva spoljnih poslova Pjer-Alen Elchinger.

On je dodao da je razlog zbog kojeg Lajčak neće otići u Švicarsku lične prirode.

“Spoljna služba Evropske unije objavila je 6. septembra 2024. da ambasador kojeg je EU imenovala u Švicarskoj i Kneževini Lihtenštajn, Miroslav Lajčak, neće preuzeti svoju funkciju u Bernu zbog nepredviđenih ličnih okolnosti”, rekao je Pjer-Alen Elchinger.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express