Ništa zajedničko

Analitičar Visar Ymeri ocijenjuje je da se predsednica Kosova Vjosa Osmani brzo i veoma glasno distancirala od premijera Albina Kurtija, kako bi, ističe, makar malo sačuvala svoj imidž.

Ymeri je naglasio da Osmani i Kurti više nemaju ništa zajedničko.

"Sukob između Predsjedništva i Kurtija traje već duže vrijeme. U posljednje vrijeme ovaj sukob poprima takve razmjere da pokazuje da nema povratka. Nisam čuo dovoljno razloga ni sa jedne strane za ovakav sukob da bih mogao sa apsolutnom sigurnošću da kažem u čemu je problem. Čini se da je jasno da predsjednica i premijer nemaju više ništa zajedničko“, rekao je Ymeri.

Prema njegovim riječima, prekid saradnje Kurtija i Osmani vezan je za odnose sa međunarodnim partnerima.

"Njihove glavne nesuglasice odnose se na odnose sa međunarodnim partnerima u kojima je premijer napravio veoma velike korake ka prekidu odnosa, što je neprihvatljivo i veoma opasno za svakoga ko na politiku na Kosovu gleda iz racionalnijeg ugla", rekao je Ymeri.

Kaže da je Osmani bila Kurtijev "saučesnik" u rušenju odnosa sa saveznicima, ali da sada želi da se distancira.

"Predsjednica je bila Kurtijev saputnik i podrška u kritičnim trenucima kolapsa odnosa i ponašanja Kosova na ovoj niskoj tački međunarodnog prestiža, a sada mora brzo i veoma glasno da se distancira u nadi da će sačuvati imidž", naglasio je Ymeri.

Bivši član Pokreta Samoopredjeljenje je rekao da je lični interes dvojice političkih aktera možda stavljen ispred interesa Kosova.

"Ako je ovaj okršaj usmjeren na interes Kosova, onda bi bio podržan. Vjerujem da je i u ovom slučaju vjerovatnije da je lični interes političkih aktera (predsjednice i premijera) stavljen ispred interesa zemlje", naglasio je Ymeri.