Poziv svima

Ministrica spoljnih poslova Kosova, Donika Gervalla, zatražila je od predsjednika Francuske, Emmanuela Macrona, da poseti Kosovo i uvjeri se da situacija sa Srbima u zemlji nije onakva kakvu predstavljaju Rusija i Srbija.

U intervjuu za turski medij na engleskom jeziku "TRT World", ministrica je rekla da je sve to dio moćne propagandne kampanje Rusije i Srbije protiv saveznika Zapada.

"Što se tiče zabrinutosti predsjednika Macrona za srpsku manjinu na Kosovu, mogu da pozovem njega i sve druge koji možda imaju određene zabrinutosti, da posjete Kosovo i mi ćemo im omogućiti da svojim očima vide da je ovo dio moćne propagande Rusije i Srbije protiv saveznika Zapada i onih koji su proukrajinski u ovom ratu“, rekla je, između ostalog, Gervalla, prenosi Klankosova.tv.

Vrijeme da se most otvori

Povodom pitanja mosta na Ibru, šefica diplomatije Kosova je rekla da je "vrijeme da se most otvori i uradićemo to na način da građani sa obje strane grada budu veoma srećni“.

"Ne otvaramo ga sada, ali se pripremamo za njegovo otvaranje u vrijeme koje odgovara gradu, građanima i našoj državi“, rekla je ministrica.

Ona je kazala da ne zna zašto postoji zabrinutost zapadnih zvaničnika na Kosovu u vezi sa otvaranjem mosta, jer je, kako je rekla, "otvaranje mostova uvijek pozitivna stvar“.

"Imamo još dva mosta levo i desno od njega i svakodnevno ih koriste građani i vozila i nema bezbjednosnih problema. Dakle, sigurnost ne može biti razlog. Razlog je to što Beograd stalno pokušava da pronađe neki izgovor i stvori tenzije i sukobe u našoj zemlji, ali ne smijemo dozvoliti da se Vučić izvuče. Jer ako se predate nasilnicima, onda ne možete da računate na dobar rezultat“, navela je Gervalla.

Najbliži Putinov saveznik

Šefica diplomatije Kosova je takođe kritikovala Srbiju u pogledu bliskih odnosa sa Rusijom, rekavši da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne ponaša kao građanin Evrope.

"Vučić je najbliži saveznik Vladimira Putina u Evropi i neko ko još uvijek sarađuje sa Moskvom i Putinom lično. Ovih dana Moskvu je posjetio prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vulin, koji je pod sankcijama SAD i Velike Britanije. Prije nekoliko dana je položio cvijeće na Staljinov grob, a sutra će se ponovo susresti sa Putinom. Dakle, imamo veoma prorusku zemlju. Zato je uvijek dobro pokušati da vratimo Srbiju u evropske i demokratske zemlje, gdje Srbija nije“, rekla je ministrica spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gervalla.