Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova (PDK), Mimoza Ahmetaj, kazala je da je Kurtijeva vlada intenzivirala krizu u dijalogu sa Srbijom i odnosima sa međunarodnom zajednicom, rekavši da četiri godine „nije bilo dijaloga uopšte“.

Ona je u u emisiji KTV „60 minuta“ rekla, da je premijer Albin Kurti slobodan da djeluje u korist integracije srpske zajednice na sjeveru, ali „bez žrtvovanja Kosova i teritorijalnog integriteta“.

„…Pripadnici srpske zajednice moraju da budu dio institucija koje smo izgradili, a to se zove ekspanzija i integritet, a ne policijska zaštita. I dalje smo u goroj situaciji nego ranije. Mi (PDK) smo bili konstruktivni i stalno smo pokazivali i potvrđivali svoju volju i ako nas pitaju, Kurti je slobodan da postigne sve to, samo da pronađe formu, a ne da žrtvuje Kosovo i integritet čitave teritorije zbog hirova i u ime sjevera“, rekla je ona.

Prema riječima zvaničnice PDK, Kurtijeva vlada u ovom mandatu nije postigla napredak ni u jednoj oblasti. Ističe da se sjever ne može integrisati ako nema proširenja institucija u toj oblasti.

Ahmetaj je naglasila da je tokom ove vlade dijalog „zamro“, a prema njenim riječima, angažovanost vlade je stavila Kosovo pod sankcije.

„Uopšte nema dijaloga, imamo situaciju upravljanja krizom. Od kada je nastala ova vlada, iz krize u krizu… Svaki sastanak organizovan u Briselu je bio da se izbjegne porast krize zbog koje su se sastajali. Nema dijaloga, on je mrtav ili je u kliničkoj smrti… Situacija koja se sada stvara je više nego očigledna“, rekla je ona.

Malo nade da će u Briselu biti rezultata

Bivša ministarka za evropske integracije je dalje naglasila da je pozicija Miroslava Lajčaka izaslanika Evropske unije za dijalog već okončana, rekavši da je Kosovo sada pred dilemom ko će naslediti Lajčakovu misiju.

Kako je kazala Ahmetaj, ostaje da se vidi kakav je stav nove šefice spoljne politike u EU Kaje Kalas. Ona je rekla da se od njene uloge u dijalogu očekuje nova energija, ali da se još ne zna da li će Kalas predložiti nekoga za dijalog ili će ga sama režirati.

„Posljednja Lajčakova posjeta Kosovu nije donela ništa. Malo je nade da će u Briselu biti rezultata. Pitanje slanja pisma gospođe Brnabić zemljama EU i povlačenje pisma nije nešto novo. Pismo je povučeno zbog pritiska koji su SAD vršile na Srbiju. Ona (Brnabić) je iskoristila pismo da donese pozitivan okidač… Mi smo pod sankcijama i udaljeni smo mnogo koraka od mjesta gdje smo namjeravali da stignemo“, rekla je zvaničnica opozicione stranke.

Ona je dodala da će bez napretka u spoljnoj politici Kosovo biti isključeno iz velikih događaja.

„…Ova vlada je rekla da će dijalog biti 7. ili 8. (prioritet prim. red.), ispostavilo se da je prvi. Sva pažnja je na sjeveru, za razliku od svih ostalih segmenata koji su zapeli“, kazala je Ahmetaj.

Izvor: Koha/Kossev