Narodni advokat

Narodni advokat Naim Qelaj rekao je za Ekonomiju onlajn da je tokom ove godine primio veliki broj pritužbi Srba sa sjevera Kosova, koje se odnose se na pristup policije.

Qelaj je rekao da se zalaže za otvaranje mosta preko rijeke Ibar u Mitrovici, ali da po njemu treba da postoji balans da se korišćenjem prava, jer Kosovo mora da vodi računa o poštovanju ljudskih prava.

“To što sam neutralan u odnosu na politička pitanja olakšava moj sud i procenu u odnosu na sve što se dešava u opštinama sjevernog Kosova. Stalno sam insistirao, upućivao javne apele nadležnima, policiji i drugim državnim upravama, da svaka pravna radnja koju država preduzima mora voditi računa o poštovanju ljudskih prava i uvijek kada je postupanje u skladu sa poštovanjem prava građana. Kontinuirano smo se trudili da budemo u komunikaciji sa građanima, organizacijama civilnog društva koje takođe djeluju u ovim opštinama“, kazao je on.

Naveo je da su dobili veliki broj pritužbi, posebno u vezi sa pristupom policije prema građanima tokom racije, prilikom hapšenja.

“Mi smo ove slučajeve rješavali u saradnji sa Policijskim inspektoratom jer je to nadležni organ i uvijek smo vodili računa da PIK postupa, reaguje, istražuje ove slučajeve i daje prave odgovore“, rekao je on.

Qelaj kaže da je institucionalni bojkot i odlazak građana Srbije, jer je po njegovom mišljenju ova zajednica ostala bez političkog i institucionalnog predstavljanja.

“To nije učinilo situaciju najboljom mogućom, uprkos izjavama da je red i mir narušen. Dobio sam niz pritužbi i u vezi sa eksproprijacijama koje su se desile u sjevernom dijelu, u Leposaviću i Zubinom Potoku. Iako je postojala sudska odluka, slučaj smo vodili samo iz ugla poštovanja ljudskih prava u dijelu učešća javnosti u donošenju odluka. Dali smo i svoje primjedbe, dali smo i svoja saznanja i smatramo da se u ovoj formi trudimo po svaku cijenu da sa velikom odgovornošću i snagom koju imamo, zaštitimo građane bez obzira na nacionalnu pripadnost“, poručio je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online