Sjednica Vlade

Premijer Albin Kurti izjavio je da posjete opštinama na sjeveru Kosova nisu usmerene ni protiv koga, već da su neophodne da bi se razumele potrebe tamošnjih građana, prenosi Reporteri.

Kurti je istakao da je juče sa ministrom unutrašnjih poslova Xhelalom Sveçlom i ministrom administracije lokalne samouprave Elbertom Krasniqijem posjetio sela u opštini Leposavić, a zatim i Sjevernu Mitrovicu.

„Posjete državnih zvaničnika ovim opštinama nisu ni protiv koga, one su neophodne da bi se razumele potrebe ovih opština nakon što smo stavili po strani svaku predrasudu. Upravo da bismo odbacili međusobne predrasude, i da bismo razumeli potrebe tamošnjih građana, vršimo ove posjete, a to su radne posjete“, rekao je Kurti, dodajući da se ulaže tamo gdje ulaganja, kako tvrdi, nije bilo dvije decenije i da se dodaju usluge koje su nedostajale građanima.

On je dalje rekao da na jseveru Kosova vlada ne zatvara, već otvara kancelarije koje nude pravne usluge.

„U tim objektima biće operativna jedinica za vozačke dozvole u okviru Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture. Centar za socijalni rad i usluge socijalne zaštite pri Ministarstvu rada, finansija i transfera. Služba za registraciju vozila u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova i druge službe u okviru Ministarstva privrede, Ministarstva industrije i Ministarstva za zajednice i povratak“, izjavio je Kurti o budućim planovima vlade.

On je ocjenio da je Srbija još jednom dokazala da je za „zatvaranje i restrikcije“ nakon čina blokade puteva na prelazima proteklog vikenda.

„Ko je za zatvaranje i restrikciju videli smo krajem prošle nedelje. Maskirane grupe i lica u prisustvu policije Srbije, na granici sa Republikom Kosovo, ali na teritoriji Srbije, odigrali su ulogu granične policije zaustavljanjem legitimnih vozila“, rekao je on.

Kurti je pomenuo i "12. godišnjicu od završetka međunarodnog nadzora nezavisnosti Kosova", izrazivši zahvalnost saveznicima.

"Zahvalni smo na podršci naših prijatelja i saveznika, tih 25 zemalja u okviru međunarodne posmatračke grupe, i ponosni smo na snažan institucionalni okvir koji naša zemlja uživa kao rezultat zajedničkih napora", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri/RTK