Veliki problem

Analitičar Artan Muhaxhiri kaže da upozorenje Manuela Sarrazina, izaslanika njemačke vlade za Zapadni Balkan, da Kosovo može da bude izostavljeno iz sporazuma o zajedničkom regionalnom tržištu jer premijer Albin Kurti nije spreman na određene kompromise, mora da se tretira kao ultimatum i da Vlada Kosova mora hitno time da se pozabavi jer bi bilo tragično ukoliko bi Kosovo ostalo izvan Berlinskog procesa.

Sarrazin je, podsjetimo, tokom posjete Kosovu prošle nedjelje rekao da je ideja da Kosovo ponovo omogući uvoz robe iz Srbije, a da u okviru Cefte bude predstavljeno uz zvijezdicu umjesto posredstvom Unmika, što je trenutno slučaj, ali da je odgovor premijera Albina Kurtija na to bio negativan.

Prema ocjeni Muhaxhirija, Sarrazin se pokazao kao saveznik Kosova i bio je veoma prijateljski i pozitivno nastrojen prema kosovskim institucijama i liderima, zbog čega se njegove riječi moraju tretirati kao ultimatum jer su došle poslije dužeg perioda diskusija koje nisu bile javne.

“Ako ove oštre riječi dolaze od političara kao što je Sarrazin onda Vlada Kosova mora hitno da se pozabavi time jer su one signal da se rad na terenu u vezi sa procesom evropskih integracija sve više sužava i da postoji realan rizik da Kosovo može da bude zaobiđeno u velikim projektima. Ako bi se to desilo sa Berlinskim procesom, to bi bilo tragično jer je to apsolutno najbolji način da Kosovo napreduje u evropskim integracijama. Ukoliko se ovaj proces zaustavi to bi bila apsolutno najnegativnija vijest za Kosovo i to bi imalo velike negativne posljedice, čak i u budućnosti, jer procesi kao što su ovaj ima inerciju, i ako bi bili narušeni, onda bi nam trebalo mnogo energije da dođemo u poziciju u kojoj smo sada, tako da je to apsolutno nepotrebno”, kaže Muhaxhiri za Kosovo onlajn.

On smatra da je premijer Kurti dužan da pokuša da nađe diplomatski način za rješavanje ovog problema, jer ako se to na šta upozorava Zaracin dogodi, za Kosovo će, ukazuje, biti sve gore po pitanju odnosa sa saveznicima koji donose važne odluke u EU i vezano za evropske integracione procese.

Muhaxhiri ocjenjuje da izjave poput Zaracinove sigurno stvaraju veliki pritisak na Kurtija i spolja i iznutra, ali da samo od Kurtija zavisi da li će da popusti.

“Javno mnjenje na Kosovu je dosta diskutovalo o ovim ultimatumima, međutim sve zavisi od premijera Kurtija, od njegove političke agende, političkog identiteta i ideologije, i od toga koliko on želi da pravi kompromise. Mislim da je veoma pogrešno što premijer Kurti kompromise vidi kao apsolutno negativne stvari. Kada ste u političar i lider jedne zemlje, morate da pravite kompromise da biste stekli neke prednosti na drugom polju. Ako se premijeru Kurtiju upute oštre riječi od prijateljskog političara kakav je Sarrazin, onda se samo može zamisliti šta misle ili diskutuju drugi političari, koji nisu toliko prijateljski orijentisani. Zato mislim da je ovo posljednji zamah koji premijer Kurti ima da preispita svoju politiku i pristup, jer će sa ovakvim pristupom imati sve veće probleme u budućnosti”, ističe Muhaxhiri.

Izvor: Kosovo Online