Izaziva Zapad

Analitičar Seladin Xhezairi kaže za ABC News da premijer Albin Kurti izaziva politički zapad i da odugovlači dijalog sa Srbijom naglašavajući da Kurtijeve nekoordinirane akcije dodatno zaoštravaju situaciju.

"Kurtijeve nekoordinisane akcije ne pomažu Kosovu, vladi na Kosovu, ali pomažu Kurtijevom Samoopredjeljenju uoči sljedećih izbora i posledično odlažu rješenje kosovskog pitanja", kazao je Xhezairi.

Dodaje da utiču i kvare i odnose sa zvaničnim Beogradom.

"Do poslije sljedećih izbora na Kosovu nećemo moći da imamo ono što je najavljeno kao normalizacija odnosa. Inače očekujem da će ove tenzije eskalirati. Nedostaje koordinacija i saradnja. Sve ovo je, ako ne provokacija, prkos zvaničnom Beogradu", kazao je.

U tom smislu dodaje da je i predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je "dirigent akcije u Banjskoj".

"Ja to vidim kao pokušaj premijera Kurtija i njegove vlade da učine da izgleda kao da rade nešto da prošire suverenitet Kosova unutar njegovih granica. Ove radnje mogu dovesti do incidenata", rekao je Xhezairi.

Izvor: Kosovo online/ABC News