Poslanik PDK

Poslanik PDK Mergim Lushtaku ocjenio je da od početka predsjednicu Vjosu Osmani i premijera Albina Kurtija povezivao "ugovor za vlast", a ne za narod, zbog čega očekuje da će se njihov sukob produbiti, jer je riječ o ličnim interesima, prenosi Teve1.

"Od početka je odnos između Osmani i Kurtija bio ugovor za vlast. To nije bio ugovor za narod, iako možda velika većina, na osnovu povjerenja koje su im dali 14. februara 2021, stoji iza sporazuma za narod. Vjerujem da su sukobi među njima upravo oko ličnih pitanja za podjelu vlasti", kazao je Lushtaku.

Govoreći o mogućem nastavku dijaloga Kosova i Srbije on je kazao da njegova stranka od početka otvoreno kritikuje ulogu glavnog posrednika EU Miroslava Lajčaka zato što je od stupanja na tu dužnost "uvijek više držao stranu Srbije nego Kosova".

Dodao je da neophodno kritikovati i međunarodnu zajednicu koja je uvela, za njega, "besmislene sankcije Kosovu".

"Sankcije Kosovu su besmislene sve dok su jednostrane i sve dok se ne sankcioniše i Srbija. Znamo da se sporazum koji je postignut ne sprovodi, a sankcije EU protiv Kosova su zaista nepravedne i pogađaju narod, a ne političke partije“, kazao je Lushtaku.

Izvor: Kosovo online/teve1