Vlada će biti koaliciona

Politički analitičar Visar Xhani izjavio je da na parlamentarnim izborima, raspisanim za 9. februar, neće biti iznenađenja, ali da neće biti stranke koja će osvojiti više od 50 odsto glasova, prenela je Gazeta Blic. Zato će, dodaje, morati da bude formirana koaliciona vlada.

"Praksa pokazuje da stranke koje su na vlasti mogu da imaju blagi pad, jer se vlast 'troši', dok opozicija ima blagi uspon, ali ne i neki vanredni rast. Bez obzira na rezultat izbora, nećemo imati stranku sa preko 50 odsto osvojenih glasova i neminovno ćemo imati koalicionu vladu, jer je potrebno izgraditi stabilne institucije i suočiti se sa izazovima koji nas mogu čekati u budućnosti. Važno je da se ne gubi previše vremena i da se formira stabilna koalicija", rekao je Xhani.

On je rekao da će, čak i ako ne dođe do promjene u snazi političkih partija, doći do "promjene filozofije vlasti", jer će biti nametnuta koalicija.

Univerzitetski profesor Muhamet Kelmendi rekao da je prerano davati mišljenje o rezultatima izbora, međutim, saglasan je da nijedna partija neće dobiti samostalno većinu za formiranje vlade.

"Čini se da sada vodi Samoopredjeljenje, a iza su PDK, LDK i AAK. Koliki će procenat imati, nije jasno. Čini se da nijedna partija neće postići potrebnu većinu za formiranje vlade", rekao je Kelmendi.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gashi rekao je da će, ako stranka koju on predstavlja pobjedi na izborima, biti otvorena za koaliciju sa svim strankama.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic