Dodatni argument za ZSO i izolaciju

Član Predsjedništva Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj izjavio je da premijer Albin Kurti "održava patriotski duh" policijskim intervencijama na sjeveru, kako bi dobio glasove na izborima, prenosi Dukađini.

Haradinaj navodi da te Kurtijeve akcije donose Kosovu dvije štetne stvari.

Prema njegovim riječima, intervencije Policije Kosova bi Srbiji mogle da pruže dodatne argumente da traži Zajednicu srpskih opština, sa većim ovlašćenjima ili oblikom proširene autonomije, stvarajući sliku Kosova u međunarodnoj javnosti kao države koja se oslanja samo na bezbjednosne snage da upravlja situacijom na sjeveru.

"Jedini način da se taj patriotski duh održi jeste intervencija policije na sjeveru. Iznova i iznova, pošto se zalažemo za sprovođenje zakona, bezbjednosne institucije moraju da ispune svoje obaveze, ali ne ekstremnom politikom na sjeveru", kazao je Haradinaj.

Smatra da su se dvije stvari desile - dati su dodatni argumenti za Zajednicu srpskih opština i za izolaciju od međunarodnih saveznika.

"Dajemo dodatne argumente Srbiji koja je stvorila međunarodno mišljenje za Zajednicu. I drugo, izolujemo se i pravimo od Kosova neozbiljnog partnera na tom čuvenom evroatlantskom putu. I jedno i drugo je štetno za Kosovo", rekao je Haradinaj.

Kada je riječ o parlamentarnim izborima, Haradinaj je rekao da bi AAK napravila grešku ukoliko bi nakon glasanja ušla u koaliciju sa Samoopredjeljenjem.

"Jedinstvena opozicija će bolja ideja, ali da li će biti te opcije, zavisi i od izbornog rezultata", naveo je on.

Ne isključuje ni mogućnost novih parlamentarnih izbora 2026. godine, ako se ne postigne neophodna većina za izbor predsjednika.

"Vjerujem da će Kosovo ponovo imati izbore poslije godinu dana", dodao je Haradinaj.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini