Novi objekat

Polaganjem kamena temeljca vlasti Kosova su 10. septembra započele izgradnju novog objekta u Leposaviću, jednoj od opština sa srpskom većinom na sjeveru zemlje.

Ovde će, prema najavama, biti smeštena policijska stanica i filijala Agencije za civilnu registraciju Kosova.

Premijer Kosova Albin Kurti, koji je bio na ceremoniji polaganja kamena temeljca, u saopštenju je naveo da je njegova vlada zainteresovana da javne usluge budu "najkvalitetnije i što bliže građanima, bez razlike".

"Novi objekat ponudiće dobre uslove za rad Agencije za javne službenike i policajce koji će biti na višem nivou dužnosti i odgovornosti da služe svim građanima", saopštila je Vlada Kosova.

Vlada Kosova je eksproprijacijom pripisala nekoliko nekretnina na severu Kosova, koje su proglašene za imovinu od posebnog javnog interesa, uključujući i Lešak, gde je 10. septembra položen kamen temeljac.

Najava o početku izgradnje policijske stanice u Lešaku dolazi u trenutku kada se Vlada Kosova suočava sa kritikama međunarodne zajednice, zbog pojedinih akcija koje je preduzela na severu zemlje gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Krajem avgusta vlasti su zatvorile pet paralelnih srpskih institucija za koje su rekli da rade u okviru srpskog sistema.

Međunarodna zajednica je kritikovala vladu Albina Kurtija zbog, kako je rekla, jednostranih i nekoordinisanih akcija na severu zemlje.

Vlada Kosova je u više navrata ponovila da je posvećena vladavini zakona i javnog reda, te da će da obezbedi mir i bezbednost za sve građane Kosova, bez razlike.