Građani Kosova izrazili su nezadovoljstvo premijerom Albinom Kurtijem kojeg nazivaju "vođom komunističkog stila". U anketi za Ekonomiju onlajn kažu da Pokret Samoopredjeljenje nije zaslužio pobjedu, a ne štede ni kritike zbog teške situacije u privredi i obrazovanju.

Jedan od učesnika ankete Fetah Dragusha kaže za Ekonomiju onlajn da premijer Albin Kurti nije zaslužio pobjedu, niti da vodi Kosovo. Dodaje da postoji razdor između premijera Kurtija i predsjednice Vjose Osmani.

"Jedan glas patriote jednak je jednom glasu izdajnika, ne pobjeđuje uvijek zaslužni koji treba da vodi državu, tako je i sa Albinom Kurtijem, koji ima sopstvenu domišljatost za obmanu biračkog tijela i preuzeo je 50 odsto glasova uz pomoć Vjose Osmani. Kako sada izgleda, među sobom imaju vidljive podjele. Vjosa ima najširi spektar znanja i kreiranja politike, dok je Albin Kurti vođa komunističkog stila. Vidi se da ima podjela i na sljedećim izborima će sigurno biti rivali među sobom, a ne u tandemu", kaže Dragusha.

I Bajram Dema smatra da premijer Albin Kurti nije zaslužio pobjedu na izborima 14. februara 2021. On kaže da na vlast treba doći radom i pravdom, a ne "prevarom i lažima“.

"Nikad nije dobro da se glavno rukovodstvo međusobno dijeli, moraju da nađu razumevanje. Nisu zajedno na pravi način i mislim da malo pomažu Kosovu. Kurti nikada nije zaslužio pobjedu, lažima, poricanjima, ne stavlja se na vlast, već radom i pravdom a ne prevarom. Ni privreda ni obrazovanje nije napredovalo, dok ima penzionera sa 100 eura, privreda ne može biti dobra“, kaže Dema.

Adem Derguti je zatražio da se institucionalni rukovodioci udruže da riješe pitanja Kosova jer su, kako kaže, zloupotrebe u velikoj mjeri porasle.

"Oni treba da budu zajedno, to nije slučaj sa ovim mržnjama, treba biti zajedno, neka se riješi pitanje Kosova, pa neka rade šta hoće nakon što se pitanje Kosova riješi. Ali ove zamjerke koje postoje među njima i na osnovu poslanika i na osnovu partijskih lidera, uopšte nisu u redu, ovo nije u redu“, kaže Derguti.

Kako dodaje, zamjerili su se jer im je glavni cilj samo dolazak na vlast i obračun sa zloupotrebama.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online