Bivši diplomata

Bivši diplomata Avni Arifi kazao je da je predsjednica Kosova Vjosa Osmani potvrdila da je Vlada Kosova predvođena Albinom Kurtijem vodila lošu politiku u odnosu sa saveznicima, ali se ogradila od zajedničke odgovornosti, prenosi Gazeta Blic.

Arifi je na taj način prokomentarisao izjave Osmani o Vladi, njihovim izvještajima, zapošljavanju i izjavama o ambasadoru Martinu Berishaju.

"Prošlo je dosta vremena otkako se očekivalo da predsjednica govori o tome šta se zaista dešava. Ne znam da li se to očekivalo zbog njene funkcije ili zbog činjenice da je kao mlada radila u institucijama, ali su građani očekivali da ona kao 'institucionalista' priča šta su uradili na Kosovu", rekao je Arifi.

Kako kaže, Osmani je potvrdila da je vođena loša diplomatija u odnosu na zemlje saveznice.

Međutim, dodaje da Osmani nije branila Vladu pokušavajući da se "očisti" od svega što je Vlada uradila.

"Ničim nije branila Vladu, ni kada je korupcija u pitanju, ni kada je nepotizam u pitanju, pa čak ni kada je to bio Berishaj... Za sve slučajeve njen stil je bio 'ja ne, ali oni rade'. Njen pokušaj je da se očisti od svakog zla ove vlasti", smatra Arifi.

Komentarišući da su te izjave uslijedile u susret izborima na Kosovu, Arifi je konstatovao da je "utakmica Vjose i Albina već počela".

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic