Pomno pratimo dešavanja

Bezbjednosna situacija na Kosovu je mirna, ali krhku, posebno na sjeveru, naseljenom uglavnom Srbima, naveo je u Kfor u odgovoru za Kohu.

Na pitanje o bezbjednosnoj situaciji, nakon upozorenja vlade o otvaranju mosta preko Ibra, u Kforu kažu da je situacija mirna, ali krhka.

"Generalno gledano, bezbjednosna situacija na Kosovu je mirna, ali je i dalje krhka, posebno na sjeveru Kosova. Pomno pratimo dešavanja i održavamo vidljivo i odgovarajuće prisustvo kroz redovne patrole i angažovanje sa lokalnim zajednicama", dodaje se u odgovoru.

Osim na sjeveru, Kfor je u saopštenjima posljednjih nedjelja najavio patrole i u drugim gradovima.

"Mi sprovodimo svoj mandat UN u svakom trenutku i nepristrasno, kroz različite aktivnosti. To uključuje redovne patrole, koje se sprovode u različitim formatima, kao što su nezavisne patrole Kfora širom Kosova i duž granične linije, zajedničke patrole sa Policijom Kosova i sinhronizovane patrole, paralelno sa srpskim oružanim snagama na svakoj strani granice", saopštio je Kfor.

U nedavno objavljenim saopštenjima, navedeno je i da su pripadnici Kfora izvršili patrole duž granične linije u Prištini i Istoku, kako bi konsolidovali regionalnu stabilnost.

Te patrole, kako se navodi, kao i angažman sa svim lokalnim zajednicama, predstavljaju konkretnu i opipljivu demonstraciju dugoročne i nepokolebljive posvećenosti Natoa stabilnoj bezbjednosti širom Kosova i stabilnosti širom Zapadnog Balkana.

"Kfor nastavlja da pomno prati situaciju. Imamo vidljivo, fleksibilno i reagovano prisustvo koje nam omogućava da se efikasno pozabavimo svim značajnim bezbjednosnim dešavanjima, u skladu sa našim mandatom UN", navodi se u odgovoru.

Podsjeća se da Kfor nastavlja da djeluje na Kosovu kao treći odgovorni, poslije Policije Kosova i Eulexa.

Izvor: Gazeta Express/Kosovoonline