Potrebna koordinacija

Ekonomista Safet Gërxhaliu kaže da Kosovo nema luksuz da živi bez podrške svojih međunarodnih prijatelja i partnera, zbog čega zahtjeva da se svaka institucionalna akcija radi u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, piše Ekonimija onlajn.

Gërxhaliu je reagovao da upozorenje Njemačke da bi Kosovo moglo ostati izvan Berlinskog procesa, ako ne ukloni zabranu uvoza srpskih proizvoda.

"Posljednjih godina su bile brojne posjete poslanika i raznih evropskih i svetskih državnika. Poruke Manuela Sarrazina kao specijalnog izaslanika njemačke vlade su uznemirujuće. Kosovski političari treba ozbiljno da shvate svaku preporuku koja dolazi od međunarodnih prijatelja jer Kosovo nema luksuz da živi bez njihove podrške", rekao je Gërxhaliu.

On naglašava da Kosovo može mnogo da izgubi ako takva upozorenja postanu stvarnost.

"Gubimo prijatelje i nemamo posla samo sa pet evropskih zemalja koje nisu prihvatile Kosovo, već i sa američkim diplomatama, ali ova bahatost vlasti guši budućnost i perspektivu Kosova. Evropa će nastaviti svoj put bez Kosova koje će ostati izolovano. Ignorisanje Kosova u okviru Berlinskog procesa je najveća šteta za Kosovo, njegova preduzeća i njegovu politiku i građane posebno, ali to neće štetiti ni Berlinskom procesu, ni Cefta ni evropskoj politici", rekao je Gërxhaliu.

Dodaje da Vlada na čelu sa Albinom Kurtijem treba da uzme u obzir da bez prijatelja, Kosovo ne može da se izgradi i održi na Zapadnom Balkanu.

"Činjenica da u sadašnjoj vlasti ima savjetnika koji ne razumeju suštinu moderne diplomatije, pokazuje  da nema kompromisa, usklađenosti, fleksibilnosti. Vlada Kosova se bez prijatelja ne može izgraditi niti održati. S tim u vezi, vrijeme je da analiziramo gdje smo, jer ne može uvek neko drugi da bude kriv za neuspjehe koji prate Kosovo”, poručio je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online