Problem za državu

Analitičar Visar Ymeri rekao je da bi predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti trebalo da objasne građanima zašto su promijenili pristup vlastima, i da bi za Kosovo bio problem ako Osmani i Kurti jedno drugo doživljavaju kao neprijatelje.

"Jedno od njih ili oboje trebalo bi da daju objašnjenje gdje su im se putevi razišli, zašto imaju drugačiji pristup u odnosu na onaj koji su imali ranije. Problem je što, zbog njihovog karaktera, neslaganje automatski postaje neprijateljstvo, kada se predsjednik i premijer vide kao neprijatelji, to je problem za republiku", rekao je Imeri.

Prema Imeriju, i Osmani i Kurti su svadljivi, a Osmani može izborno da ošteti Kurtija na sledećim izborima.

"Oboje su svadljivi, ne tolerišu različito mišljenje, različito mišljenje je za njih neprijateljstvo. U ovom slučaju bi trebalo mnogo više da govorimo o premijeru nego o predsjednici zbog moći koju ima. Kurti je moćniji od Osmani u narodnim masama, mislim da za nivo popularnosti nije u potpunosti kriva Osmani. Mislim da će izostanak podrške Osmani Kurtija izborno oštetiti. Nivo ove štete, koju percipira Samoopredjeljenje, odgovaraće žestini napada na Vjosu u budućnosti“, rekao je Ymeri.