Prizren

Osnovno tužilaštvo u Prizrenu podiglo je optužnicu protiv M.Ş., turske nacionalnosti, koji je u pritvoru od 5. marta ove godine. Optužnicom se tereti za – "falsifikovanje službenih dokumenata" i "neovlašćeni pristup računaru“.

Prema optužnici, M.Ş. je, kao službenik za civilni status u opštini Mamuša, od 20.01.2021. do 05.01.2024. godine, "sistematski zloupotrebljavao svoja ovlašćenja“.

On je navodno izdavao falsifikovane službene isprave, koristeći lažne podatke i falsifikovane potpise i pečate.

Ove isprave su korišćene za "nelegalno sticanje državljanstva za 124 lica, kršeći kosovski zakon o državljanstvu i administrativna uputstva o kriterijumima za dobijanje državljanstva“.

Zbog toga mu se stavlja na teret "falsifikovanje službenih dokumenata“ navodi se u saopštenju tužilaštva.

Ujedno, M.Ş. je, prema tvrdnjama tužilaštva, neovlašćeno pristupao kompjuterskom sistemu Agencije za matični registar Kosova (ARC).

On je, koristeći privatnu lozinku i korisničko ime službenika N.M., registrovao podatke za 113 lica koja nisu imala validne matične podatke.

"Ove radnje omogućile su nezakonito sticanje kosovskih dokumenata“, ističu.

Tužilac je predložio da se nakon saslušanja, okrivljeni M.Ş. proglasi krivim, te kazni prema zakonu.

Takođe, predloženo je da se izrekne dopunska kazna u vidu zabrane obavljanja funkcija u državnoj upravi ili javnoj službi, kao i poništenje dokumenata za 124 lica koja je M.Ş. falsifikovao.