Predsjednica

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je posljednjih nedjelja nekoliko članica EU tražilo da mjere protiv Kosova ne budu ukinute, ali da među njima nije Njemačka. Ona je objasnila da će do ukidanja zabrane uvoza robe iz Srbije doći onda kada se ukloni naziv Unmik koji predstavlja Kosovo u Cefti. Kako je istakla, nije upoznata ko iz Vlade Kosova odbija da se po pitanju otvaranja mosta na Ibru dogovori sa saveznicima, prenosi Kallxo.

„Stav Njemačke je jasno u korist ukidanja mjera. Oni su to više puta iznosili u javnost i ona je već neko vrijeme jedna od zemalja koja insistira na ukidanju mjera. To bi trebalo da bude jednoglasna odluka EU. Posljednjih nedjelja smo obavješteni da su neke države tražile da se odustane od ukidanja mjera zbog svog nezadovoljstva iz raznih razloga“, rekla je ona ne želeći da precizira o kojim zemljama je riječ.

Osmani je dodala da u vezi sa mjerama EU ne vodi bilateralne razgovore zato što to „nije najvažnije pitanje“.

„Nema sastanaka. Bez obaveza, bez telefonskog poziva, bez međunarodnih susreta jer to nije fundamentalno pitanje o kome razgovaram", kazala je Osmani.

Ona je dodala da je odlučivanje po tom pitanju u EU blokirano „zbog manjih nesuglasica“.

„U Evropskoj uniji postoji mnogo sentimenta protiv, jer uprkos činjenici da je Kosovo 100 odsto u skladu sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, bilo da se radi o politici sankcija ili drugim odlukama koje donosi EU, ponekad jedva čekaju da dođe do nesporazuma. Bez obzira na to što je riječ o manjem broju država, odlučivanje je bilo blokirano“, navela je Osmani.

Komentarišući ponudu Njemačke koju je tokom posjete Kosovu izneo izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin, ali i prijetnju da bi Kosovo moglo da bude isključeno iz Berlinskog procesa, Osmani je rekla da suština ukidanja zabrane za srpsku robu jeste da se Unmik izbaci kao predstavnik Kosova u Cefti.

„To je diskusija koja se dugo vodi kako bi se postigao dogovor o promjeni statusa predstavništva Cefte jer je to i dalje Unmik. Ponuđeno je da se Kosovu uklone bezbjednosne mjere koje su donete i da se obustavi zabrana ulaska kamiona sa srpskom robom. Ono što nude Njemačka i druge zemlje jesu profesionalni skeneri uz čiju pomoć je moguće otkriti da li ima oružja ili druge krijumčarene robe. To je vanredna donacija carini i policiji. Ti skeneri još nisu stigli zato što postoje procedure nabavke. Oni traže da Kosovo ukloni mjere za uvoz srpske robe kako istovremeno i Unmik više ne bi bio označen u Cefti u ime Kosova. Onda bi došli i skeneri“, pojasnila je Osmani.

Komentarišući mogućnost isključenja iz Berlinskog procesa Osmani je rekla da Kosovo mora da insistira na novim prijedlozima.

„Ovo mi se čini kao vrlo mala razlika koja ne bi trebalo da rezultira isključenjem Kosova iz Berlinskog procesa. Prijetnja postoji, svako ko pregovara u ime Republike treba da insistira na novim prijedlozima“, rekla je ona.

Dodala je da je posvećena ubeđivanju Njemačke da ne ispuni ovu prijetnju.

„Predlažem deset različitih prijedloga kojima se postiže cilj Kosova, što se na prvi pogled čini kompromisom, jer se može naći zajednički put. Po pravilu, o takvim prijedlozima treba razgovarati sa svima jer na kraju carina i policija Kosova to sprovode", kazala je Osmani.

Upitana da li je o ovoj temi razgovarala sa predstavnicima vlade ona je rekla da joj se nikada niko nije obratio mada je to pitanje iz sfere djelovanje predsjednika o spoljnopolitičkim pitanjima.

Upitana o razgovorima sa predstavnicima SAD oko otvaranja glavnog mosta na Ibru, Osmani je rekla da oni nikada nisu tražili da se most ne otvori, već da se zajednički odluči o datumu otvaranja na osnovu bezbjednosnih procena.

„Zajednička koordinacija i po pitanju mosta, kako bismo zajedno djelovali. Ni u jednom trenutku Amerika od nas nije tražila da most ostane zatvoren. Od nas se traži da sjednemo i odredimo datum na osnovu zajedničkih bezbjednosnih procjena. Ne znam ko to odbija, jer ja nisam prisutna na sastancima ambasadora sa Vladom“, rekla je ona.

Smatra i da je neprihvatljivo da se o pitanju glavnog mosta na Ibru razgovara u Briselu.

„Čak i veće zemlje sednu sa manjim državama i dogovore se oko nekih stvari. Mi smo država čija bezbjednost zavisi i od naših partnera. U interesu Kosova je da imamo Nato ovdje i da nas Amerika podržava, to nije potčinjavanje“, rekla je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Kallxo