Siromaštvo cvijeta

Cijene pojedinih prehrambenih proizvoda na Kosovu nastavljaju kontinuirano da rastu. Građani navode da im životi svakim danom postaju sve opterećeniji zbog visokih cijena, a niskih primanja, i traže od nadležnih institucija da preduzmu mjere, prenosi Koha.

Građanin Xhemailadin Arifi, koji je privremeno na Kosovu, kaže da su cijene visoke u odnosu na primanja koja građani imaju na Kosovu. Poredeći cijene sa Amerikom, gdje živi, kaže da su tamo neki proizvodi jeftiniji.

"Ne živim ovdje, ali je dobro, za mene jeste, ali za one koji žive ovdje je jako teško... Živim u Americi... neke cijene proizvoda su više ovdje nego tamo“, kaže Arifi.

I Drita Kazazi žali se na visoke cijene, a sa penzijom od 100 eura jedva uspjeva da preživi mjesec.

"S penzijom ne možemo da priuštimo ove cijene... Glavni proizvodi, paprika, paradajz su skuplji, cijene se ne smanjuju. Štaviše, kako ide vrijeme, sve je skuplje“, kaže Kazazi.

I Skender Jashari je saglasan da su cijene visoke.

"Penzionerima je teško, izuzetno teško, male penzije, cijene su visoke, nemamo šta da radimo... Svaki artikal koji je na tržištu je potreban, ali nemamo sredstava da kupimo", kaže Jashari.

Ekonomski stručnjaci, tražeći od institucija da obezbjede socijalnu zaštitu u pogledu ishrane, kažu da je za ove tri godine povećanje cijena dostiglo alarmantne razmjere.

Profesor Muhamet Sadiku kaže da inflacija na Kosovu ima globalni karakter.

"Inflacija koja se prikazuje na Kosovu uvijek je globalne prirode, stoga je razumljivo da Kosovo nema mišiće da se bori protiv svjetskog fenomena, ali mora sistematski da se bavi problemom veoma krhkog društvenog života na Kosovu. Posebno u ovom periodu imamo veliku ugroženost grupa sa niskim primanjima, penzionera, porodica na socijalnoj pomoći i nezaposlenih. Dakle, život na Kosovu je još uvijek neuređen i skup, ali tokom ove tri godine to je zaista poprimilo alarmantne razmjere, posebno potrošnja prehrambenih proizvoda, potrošnja sredstava za higijenu, troškovi obrazovanja, itd", kazao je Sadiku.

Dodaje da su se uslovi građana za život umnogome pogoršali posljednjih godina.

Stručnjak za ekonomiju Sejdi Rexhepi kaže da bi Vlada trebalo više da učini u tom pravcu.

"Nažalost, imamo trend kontinuiranog rasta, po svemu sudeći dva do tri odsto, što nije veliki rast, ali je realno značajno povećanje cijena osnovnih proizvoda, zavisno od sezone, cijene proizvoda značajno rastu, a to dovodi do toga da se džep građana uveliko prazni. To je dovelo do toga da veliki dio građana jedva sastavlja kraj s krajem", kazao je.