Stručnjak za bezbjednost

Ubistva, napadi i prijetnje oružjem su u posljednjih mjeseci sve učestalija pojava na Kosovu, a procjenjuje se da je broj ilegalnog oružja koji poseduju građani oko 260.000. Policija Kosova je od januara do jula ove godine zaplenila 814 komada različitog ilegalnog oružja, piše Teve 1.

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi kaže da je najbolji način da se stimulišu građani da predaju oružje, da im bezbjednosne institucije daju finansijska sredstva kao nadoknadu.

Prema njegovim riječima, to mogu biti i sredstva međunarodnih organizacija.

"Trebalo bi promjeniti pristup u smislu da se ljudima koji predaju oružje stavljaju na raspolaganje i finansijske i proceduralne olakšice. Kao što neke države u regionu daju finansijsku nadoknadu za predaju oružja", rekao je Ibishi.

Ibishi je dodao da Policija Kosova godišnje zapleni oko 1.500 komada različitog ilegalnog oružja, dok je u posjedu negdje oko 260.000 različitih komada oružja.

"Urađeno je nekoliko zakona za legalizaciju, za predaju oružja koje ne može biti u ličnom posjedu, posljednji je bio 2018. Mislim da to treba nastaviti kako bi se ovaj veliki broj vratio u legalan posed", dodao je.

Kosovska policija je u pisanom odgovoru naglasila da je kontinuirano radila na sprečavanju i konfiskaciji ilegalnog oružja, praveći razne kampanje i apele za neupotrebu vatrenog oružja.

"Policija Kosova je kroz svoje planove kontinuirano radila na sprečavanju i oduzimanju nelegalnog oružja, kao i razne kampanje i apele za neupotrebu vatrenog oružja. U periodu januar-jul 2024. godine zaplenjeno je 814 komada oružja. Tokom 2023. godine zaplenjeno je 1.392 komada različitog oružja, a tokom 2022. godine zaplenjeno je 1.473 komada oružja", odgovoreno je iz Policije Kosova.

Izvor: Kosovo online/Teve 1