Oprečni stavovi

Reakcije međunarodnih partnera Kosova nakon odluke o zatvaranju srpskih institucija na sjeveru za opozicione Demokratski savez Kosova i Alijansu za budućnost Kosova su uznemirujuće, dok u vladajućem Samoopredjeljenju oštre izjave saveznika smatraju nepravednim i ističu da gašenje, kako kažu, "nelegalnih objekata" na sjeveru nije provokacija, već poštovanje zakona i reda, prenela je Koha.

Poslanica Demokratske stranke Kosova Rezarta Krasniqi kaže za Kosova press da su međunarodni saveznici izolovali premijera Kurtija i njegove ministre.

Prema njenim riječima, to što sankcije uvedene Kosovu još uvijek nisu uklonjene predstavlja alarm za "raspad odnosa" sa zapadnim saveznicima.

"Kurti i njegovi ministri su već izolovani, jer nemaju nijedan sastanak u međunarodnoj areni i nemaju nikakav međunarodni sporazum. Prvi put imamo mjere Evropske unije", kaže Krasniqi.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj kaže da Kosovo gubi zapadne saveznike i prijatelje kao posljedicu Kurtijevih pogrešnih postupaka.

"Kosovo je pod sanckijama, na osvnovu kojih je izgubilo oko 600 miliona eura, a još uvijek nam prete dodatne sankcije. Svaki put kada je ova vlast djelovala bez saglasnosti sa saveznicima, Kosovo je gubilo. Izgubili smo međunarodnu podršku i to je najgore što može da se desi, jer je bez saveznika i prijatelja zaustavljen evropski put Kosova“, rekla je Kadrijaj.

S druge strane, poslanik Samoopredjeljenja Enver Dugolli, iako smatra da su reakcije međunarodnih saveznika na zatvaranje srpskih institucija na sjeveru - nepravedne, tvrdi da se odnosi nisu pogoršali.  

"Odnosi nisu prekinuti i neće biti prekinuti. Smatram da su ove izjave nepravedne i oštre. Vlada Kosova ni pod kojim okolnostima ne instrumentalizuje ni Policiju Kosova ni bilo koju drugu instituciju. To je zakon kojim se vlada vodi, i po kojim i druge institucije postupaju. Nakon zahtjeva Ministarstva administracije i lokalne samouprave, policija je dužna da pomogne u oslobađanju tih objekata i uspostavi red, zakon i red", rekao je Dugolli.

Izvor: Kosovo online/Koha